Από την ψηφοφορία που έγινε με τα ερωτήματά μας σχετικά με το πρόγραμμα ‘’Καλλικράτης’’ τι πιστεύεται ότι θα γίνει , τα αποτελέσματα για ανάλυση είναι …
1.Με την συγχώνευση πολλών υπηρεσιών θα υπάρχουν απολύσεις υπαλλήλων 61%
2.Θα υπάρχουν απολύσεις μόνο συμβασιούχουν υπαλλήλων 18%
3.Θα υπάρχουν καλύτερες μισθολογικές παροχές 1%
4.Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο οικονομικό και εργασιακό καθεστώς 2%
5.Δεν γνωρίζω τίποτα για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ 18%
2 σχόλια:
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
Ο «Καλλικράτης» χτυπά τα λαϊκά συμφέροντα
Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται για τις συνενώσεις και τις πρωτεύουσες των νέων δήμων, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και συσκοτίζουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης
ε το ΚΚΕ να εστιάζει την κριτική του στην ουσία του σχεδίου «Καλλικράτης», δηλαδή την προσαρμογή του διοικητικού χάρτη της χώρας στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, συνεχίστηκε χθες η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή. Η ολοκλήρωση της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη για σήμερα (δεν αποκλείεται να παραταθεί έως την Τρίτη, λόγω πληθώρας ομιλητών), ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας.
«Προτείνουμε αντίθεση και ανυπακοή στο σχέδιο "Καλλικράτης"», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος καταθέτοντας παράλληλα την θέση του ΚΚΕ για «λαϊκές δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που θα έχουν ως θεμέλιό τους την κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και το λαϊκό έλεγχο από τα πάνω προς τα κάτω».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αντίστασης στην ουσία των αντιλαϊκών προσανατολισμών του σχεδίου «Καλλικράτης» λέγοντας ότι «οι αντιδράσεις για τη χωροταξία ουσιαστικά λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Αλήθεια, αν αλλάξουν τα όρια κάποιου δήμου ή η έδρα κάποιου δήμου, θα μπορέσει κάποιος να έχει μόνιμη και σταθερή εργασία; Θα μπορέσει να έχει δωρεάν υπηρεσίες, αναβαθμισμένες στην υγεία, στην παιδεία; Θα μπορέσουν τα νέα ζευγάρια να έχουν δωρεάν παιδικούς σταθμούς, μόνο και μόνο με την αλλαγή της έδρας ή του δήμου ή και της ονομασίας της ακόμη; Αυτές, λοιπόν, οι αντιδράσεις οδηγούν στην εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας από τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά πακέτα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά. Και βεβαίως, επιδιώκουν να συσκοτίσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης».
Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων, αναφερόμενα είτε στην προχειρότητα στο σχεδιασμό, είτε στις κομματικές σκοπιμότητες, είτε στο ότι υπάρχει μία αντίφαση ανάμεσα σε ένα νεφελώδες όραμα που προβάλλει από την εισηγητική έκθεση και στα συγκεκριμένα μέτρα, είναι άσφαιρες, αλλά και καιροσκοπικές. Επιδιώκουν να τρυγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, παρότι είναι φορείς της ίδιας πολιτικής, επί της ουσίας».
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
Ιδιωτικοποιήσεις και φορολόγηση
Την πολιτική ουσία του νομοσχεδίου έθιξε με την παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ,Βέρα Νικολαΐδου λέγοντας ότι «τα μέτρα δεν αφορούν απλά και μόνο τις συνενώσεις δήμων σε μεγαλύτερους δήμους. Με την προώθηση αυτού του σχεδίου επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των δραστηριοτήτων των δήμων, η επιβολή με κάθε τρόπο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ελάφρυνση του κράτους από τα πολλά βαρίδια της κοινωνικής πολιτικής στους τομείς, Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας».
Η Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε ότι αυτές οι κατευθύνσεις προωθούνται εδώ και χρόνια στην τοπική διοίκηση αφού «ξεκίνησε με τους παιδικούς σταθμούς, ακολούθησαν οι σχολικοί φύλακες, η δημοτική αστυνομία και πολλά άλλα με την γνωστή τακτική: Στην αρχή με μία προγραμματική σύμβαση και μετά στις πλάτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης». Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ «θα διασπαστεί η ενιαία αντιμετώπιση των κοινωνικών τομέων και θα απογυμνωθούν και άλλο από τον δημόσιο χαρακτήρα τους, ενώ το κόστος θα κληθούν μέσω των δήμων να πληρώσουν οι δημότες οι οποίοι θα φορτωθούν νέους φόρους, νέα δημοτικά τέλη, νέες εισφορές».
Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα οικονομικά των δήμων επισημαίνοντας πως «αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν δημιουργήθηκαν κυρίως από κακοδιαχείριση, υπάρχει βέβαια και αυτή η πλευρά κανείς δεν την αμφισβητεί. Δημιουργήθηκαν όμως κύρια από το γεγονός ότι το κράτος χρωστά δισεκατομμύρια στους ΟΤΑ μέσα από την μακροχρόνια παράνομη παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων».
Νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού
Παρεμβαίνοντας χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλο αυτοδιοικητικό θεσμικό εγχείρημα» υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στην πελατειακή λογική. Επίσης, υποστήριξε ότι είναι ανακριβές πως εξαιτίας της διοικητικής μεταρρύθμισης θα γίνουν απολύσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού για το τι πραγματικά σημαίνει ο «Καλλικράτης» για τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, έριξε χτες η αντιπαράθεση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου με τον Γ. Ραγκούση, με αφορμή την μείωση από 4 σε 3 των δήμων του Νομού Καστοριάς από όπου κατάγεται ο Φ. Πετσάλνικος. Αναφερόμενος στον υπουργό ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «το θέμα στην πολιτική δεν είναι να επιβάλεις την άποψή σου αλλά να ακούς. Τότε εξασφαλίζονται τα εχέγγυα της μεταρρύθμισης». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Ραγκούση ο οποίος απάντησε ότι μια «κρίσιμη και ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να υποσκελίζεται σε επιμέρους ζητήματα. Το ότι οφείλουμε να ακούμε αφορά όλους».
Σκοπιμότητες ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου καταλόγισε στην κυβέρνηση με την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρηςυποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να κατατεθεί αργότερα και ότι διαπνέεται από «καθεστωτική αντίληψη».
Ο «Καλλικράτης» «δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αφού όπως είπε «δεν είναι δημοκρατική μια μεταρρύθμιση που προχωρά σε αναγκαστικές συνενώσεις» προσθέτοντας πως «μοναδικός σας στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων» και ότι «δεν επιτυγχάνετε αποκέντρωση αλλά ακόμη μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό».
Διαφοροποιημένη από την ΝΔ εμφανίστηκε στο νομοσχέδιο η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία χαρακτήρισε «πρόχειρο» το νομοσχέδιο δηλώνοντας όμως ότι ψηφίζει «παρούσα».
Δημοσίευση σχολίου