ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ (Σ.Υ.ΝΑ.Ν.Α)
Ι.Π. Μεσολογγίου 21-9-2010
Αριθ. Πρωτ.: 15
Προς: κ. Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας
Διοίκησης & Η.Δ.
Κοιν: Π.Δ.
Σήμερα στις 21-09-2010 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συζητώντας και εξετάζοντας το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος περί οργανισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με το οποίο απεικονίζονται η οργανωτική διάρθρωση της Περιφέρειας, η δομή και η λειτουργία των υπηρεσιών της σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, όπως σε αυτόν αναφέρονται, αποφάσισε ομόφωνα:
Σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει επίσημα:
Συντάχθηκε οργανισμός χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων (δηλώσατε ότι η ομοσπονδία συλλόγων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα συμμετέχει στη σύνταξη των οργανισμών).
Επιλέγετε μέσα από το κείμενο του οργανισμού να εξοικονομήσετε πόρους παραβλέποντας τις ανάγκες των πολιτών, πρωτίστως, αλλά και των υπαλλήλων για τους οποίους έχετε δεσμευτεί ότι δεν θα μετακινηθεί κανείς.
Όλως παραδόξως διαπιστώνεται ότι στο σχέδιο οργανισμού παραλείπεται η υφιστάμενη δομή των διοικητικών κέντρων και μάλιστα δεν προβλέπεται καμία οργανική μονάδα στο μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο του νομού, λόγω πληθυσμού (Αγρίνιο) – 15ος Δήμος της χώρας- σε υπηρεσίες που έχουν άμεση συναλλαγή με τον πολίτη και με θετική σχέση ωφέλειας λόγω κόστους διατήρησής τους, π.χ. απαλείφεται η σημερινή παρουσία του Τμήματος Μεταφορών & Επικοινωνιών και ΚΤΕΟ, του Τμήματος Ανάπτυξης-Περιβάλλοντος-Υγείας, Αγροτικών οχημάτων (το οποίο δεν αναφέρεται στις αρμοδιότητες που απορρέουν από τον οργανισμό) ,Τμήματος Εμπορίου, επίσης πρέπει να προβλεφθούν Τμήματα υποστήριξης περιφερειακών συστημάτων στην Αιτωλοακαρνανία.
Πέρα της παραπάνω παράλειψης κρίνουμε αναγκαία τη σύσταση αντίστοιχων οργανικών μονάδων σε δευτερεύοντα αστικά κέντρα (Ναύπακτος, Αμφιλοχία, Αστακού, Βόνιτσας και Θέρμου).
Διαπιστώνομε με λύπη ότι από το σχέδιο του οργανισμού με τους αναφερόμενους σε αυτό κλάδους υπαλλήλων διατρέχεται σοβαρός κίνδυνος κάλυψης των σημερινών υπαλλήλων, αφού σ’αυτόν προβλέπονται κλάδοι για υπαλλήλους που δεν υπάρχουν και δεν προβλέπονται κλάδοι για υπαλλήλους που υπάρχουν. όπως :
α.Τεχνίτες Γεωπονίας,
β.ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών,
γ.ΠΕ Διοικητικού Εμπορικού,
δ.ΠΕ Μηχανικών,
ε.ΔΕ Δοικητικού – Λογιστικού κλπ
Πρόσθετα, το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ.
Στις διατάξεις του οργανισμού, που αναφέρονται στους κλάδους υπαλλήλων για κατάληψη θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων, υπάρχει σαφής περιορισμός των κλάδων αυτών με συνέπεια να περιορίζονται και οι κλάδοι από τους οποίους επιλέγονται οι προϊστάμενοι. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στη στέρηση της ίδιας δυνατότητας στις κατηγορίες υπαλλήλων ΤΕ και ΔΕ.
Κρίνουμε αναγκαίο και επιβεβλημένο στο σχέδιο του οργανισμού να προβλεφθεί αριθμητικά ανα κατηγορία κλάδο – ειδικότητα και σχέση εργασίας (μόνιμοι, ΙΔΑΧ) στο ύψος του αριθμού των υπαλλήλων που θα προκύψει αντιστοίχως ύστερα από καταγραφή του συνόλου των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Επειδή όλα τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που προτείνουμε για άμεση συζήτηση και αποτύπωση στο σχέδιο του οργανισμού και όσα πρόσθετα καταγραφούν με τη μορφή παρατηρήσεων φρονούμε ότι:
Απαρέγκλιτα
1. Οι πρώην Νομαρχιακές Υπηρεσίες και λοιπά, όπως ορίζει ο νόμος τίθενται στη διοίκηση του περιφερειάρχη με την αντίστοιχη δομή, σύνθεση και λειτουργίες εκτός των υπηρεσιών που αυτόνομα μετακινούνται στους Δήμους.
2. Σε διαφορετική περίπτωση, οι όποιες συνέπειες δημιουργούνται θα επιβαρύνουν καθοριστικά των Αιτωλοακαρνάνα Πολίτη που θα γευτεί με δική σας πλέον ευθύνη την διοικητική ανυπαρξία κατά τόπο και μάλιστα σε μεγάλα αστικά κέντρα.
3. Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε με την παρουσία μας στη διαμόρφωση ενός κειμένου-οργανισμού που θα εξομαλύνει τα προβλήματα του υπάρχοντος και θα σηματοδοτεί προοπτική για οργανωτική δομή και λειτουργία υπηρεσιών στη λογική της εξυπηρέτησης του πολίτη και της αποκέντρωσης στο πραγματικό της νόημα, σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρείτε στους δρόμους.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μπαιρακτάρης
Ο Γραμματέας
Παναγιώτης Σακαρέλος
Π.Δ.
1. κ. Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας
2. Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε.
3. Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
4. Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αιτωλ/νιας
5. Βουλευτές Νομού Αιτωλοακαρνανίας
6. Πολιτικά κόμματα
7. Υποψήφιος Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας
8. Πρόεδρο Ν Σ Αιτωλ/νίας
9. Μ.Μ.Ε.
10. Υπαλλήλους Ν.ΑΣ. Αιτωλ/νιας
1 σχόλιο:
Πρόταση για την Διέυθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
(Α) Στο άρθρο 5 («Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης») παρουσιάζεται η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην προτεινόμενη διάρθρωση και στις περιγραφόμενες αρμοδιότητες της εν λόγω Διεύθυνσης έχουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:
1. Ως αρμοδιότητα της εν λόγω Διεύθυνσης τίθεται, μεταξύ άλλων, και η «…εύρυθμη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας». Η αρμοδιότητα αυτή απονέμεται μάλιστα στο Τμήμα Συλλογικών Οργάνων. Στο Τμήμα αυτό προβλέπεται να υπηρετεί προσωπικό προερχόμενο αποκλειστικά από τον Διοικητικό κλάδο, ενώ οι αρμοδιότητες που περιγράφονται («υποστήριξη των συλλογικών οργάνων διοίκησης της Περιφέρειας και την τήρηση μητρώου και αρχείου των πράξεών τους») δεν σχετίζονται ούτε κατ’ ελάχιστον με τα θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά αποκλειστικά και μόνο με τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των Συλλογικών Οργάνων. Είναι, επομένως, εύλογο το Τμήμα Συλλογικών Οργάνων να υπάγεται στη Διεύθυνση Διοίκησης η οποία (άρθρο 7) έχει άλλωστε την αρμοδιότητα «…τη διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τη συνδρομή των οργάνων των υπηρεσιών αυτών για την εκπλήρωση των στόχων τους και της αποστολής τους»).
2. Το Τμήμα Διαφάνειας είναι αρμόδιο για την ανάρτηση όλων των ατομικών και κανονιστικών πράξεων της Περιφέρειας στο διαδίκτυο. Στο εν λόγω Τμήμα προβλέπεται (άρθρο 45 «Προϊστάμενοι Τμημάτων») προϊστάμενος προερχόμενος από κλάδο Πληροφορικής. Όμως, η αντιμετώπιση των θεμάτων διαφάνειας ως καθαρά τεχνοκρατικό πρόβλημα είναι εντελώς λανθασμένη. Εκτίμησή μας είναι ότι στο Τμήμα Διαφάνειας πρέπει να προΐσταται υπάλληλος κλάδου Διοικητικού ή Νομικής. Η τεχνική υποστήριξη στο Τμήμα Διαφάνειας μπορεί να γίνεται από υπάλληλο Πληροφορικής που θα υπηρετεί στο εν λόγω Τμήμα ή από το αρμόδιο Τμήμα Υποστήριξης Συστημάτων Φορέα.
3. Το Τμήμα Υποστήριξης Περιφερειακών Συστημάτων φαίνεται (άρθρο 45 «Προϊστάμενοι Τμημάτων») ότι εδρεύει στην έδρα της Περιφέρειας, ενώ για τα Περιφερειακά Διαμερίσματα Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας δεν προβλέπεται η ύπαρξη τμημάτων υποστήριξης. Με την επιλογή αυτή δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα τόσο στην εξυπηρέτηση των περιφερειακών Υπηρεσιών σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, όσο και στο προσωπικό Πληροφορικής που υπηρετεί σήμερα στις Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και το οποίο είτε θα πρέπει να μετακινηθεί στην έδρα της Περιφέρειας, είτε άλλως παύει πλέον να ανήκει οργανικά σε υπηρεσία Πληροφορικής. Είναι απόλυτα ρεαλιστικό και αναγκαίο το Τμήμα Υποστήριξης Περιφερειακών Συστημάτων να μην υπάγεται στην έδρα της Περιφέρειας, αλλά να δημιουργηθούν δύο Τμήματα Υποστήριξης Περιφερειακών Συστημάτων ένα στην Ηλεία και ένα στην Αιτωλοακαρνανία.
4. Στη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν προβλέπεται Τμήμα Γραμματείας. Η ύπαρξη Γραμματείας είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση της Διεύθυνσης ειδικά σε μία πόλη (Πάτρα) όπου δεν υπάρχει Διοικητήριο και οι Υπηρεσίες είναι διασκορπισμένες σε πολλά κτήρια.
(Β) Η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εσωτερικής Λειτουργίας. Είναι επομένως εύλογο στο άρθρο 43 «Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων» να προβλεφθεί και ο κλάδος ΠΕ Πληροφορικής ως δυνάμενος να αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εσωτερικής Λειτουργίας.
Δημοσίευση σχολίου