25.11.10

O Οργανισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ..


Συνάδελφοι σας ανακοινώνουμε τον Οργανισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπως έχει κατατεθεί απο το ΥΠΕΣ στο Συμβούλιο Επικρατείας και σας ενημερώνουμε οτι προσπάθειες που έχουμε καταβάλει ικανοποιούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τις προτεραιότητες που είχαμε θέσει ώς ΣΥΝΑΝΑ ( ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΑΡΘΡΟ 42 & 43 )

Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε , οι θέσεις που προβλέπονται στο οργανισμό επαρκούν για την κάλυψη όλων των συναδέλφων της Ν.Α.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μπαιρακτάρης




O Οργανισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ..

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
«Οργανισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α Της παραγράφου 7, του άρθρου 241 του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α΄ 87), καθώς και των άρθρων 186, 204, 205 και 283 παρ. 3 του ίδιου νόμου.


β. Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ/τος 63/2005 (Α΄ 98).

2. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις του διατάγματος αυτού προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ετήσια δαπάνη ύψους 129.401,28 € ευρώ, περίπου, η οποία θα καλύπτεται από τις πιστώσεις, που θα εγγράφονται, κατ’ έτος, προς τούτο, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


3. Την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών,
α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Διάρθρωση-Αρμοδιότητες

ΤΜΗΜΑ Α΄

Κεντρική Υπηρεσία - Περιφερειακές Υπηρεσίες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Βασική Διάρθρωση


Άρθρο 1

Διάρθρωση Υπηρεσιών

1.Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διαρθρώνονται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

2.Οι περιφερειακές υπηρεσίες οργανώνονται στο πλαίσιο της οικείας περιφερειακής ενότητας και υπάγονται σε οργανική μονάδα της Κεντρικής Υπηρεσίας.


3. Η Κεντρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διαρθρώνεται ως κατωτέρω:

α) Γραφείο Περιφερειάρχη.

β) Γραφεία Αντιπεριφερειαρχών.

γ) Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών.

δ) Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας.

ε) Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

στ) Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης.

ζ) Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.

η) Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

4. Στην Κεντρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν επίσης και οι παρακάτω Υπηρεσίες:

α) Νομική Υπηρεσία.

β) Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου.

γ) Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

δ) Αυτοτελές Τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ.

ε) Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

Άρθρο 2

Το Γραφείο του Περιφερειάρχη και τα Γραφεία των Αντιπεριφερειαρχών συγκεντρώνουν τα αναγκαία στοιχεία για την ενημέρωση των οργάνων αυτών κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, επιμελούνται για την αλληλογραφία τους και οργανώνουν την επικοινωνία αυτών με τις υπηρεσίες και το κοινό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Διάρθρωση οργανικών μονάδων – Αρμοδιότητες


Άρθρο 3

Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών


Η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών είναι αρμόδια για το συντονισμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των οργανικών μονάδων που υπάγονται σ' αυτή, την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητάς τους. Οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητάς τους. Η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:


α. Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

β. Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

γ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

δ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Μεσολόγγι και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

ε. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

στ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με έδρα τον Πύργο και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Άρθρο 4

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ανάγονται ιδίως στον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό, την προώθηση των εθνικών στρατηγικών στόχων, τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων της Περιφέρειας και την παρακολούθηση της αναπτυξιακής πορείας της Περιφέρειας.

2. Τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού απαρτίζουν τα εξής Τμήματα:

α. Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής

β. Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων

γ. Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης

δ. Τμήμα Τεκμηρίωσης


3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτήν τμήματα ως εξής:

α. Στο Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής υπάγονται ιδίως οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

1) Η εξειδίκευση των στόχων και των κατευθύνσεων της αναπτυξιακής πολιτικής, στο επίπεδο της Περιφέρειας.

2) Η υποστήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής, των οργάνων διοίκησης, των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των νομικών προσώπων κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και των ετησίων προγραμμάτων δράσης.

3) Η συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των νομικών της προσώπων για την σύνταξη του σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος

4) Η υποστήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη σύνταξη σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού και επιχειρησιακού προγραμματισμού καθώς επίσης και του σχεδίου του ετήσιου προγράμματος δράσης το οποίο εξειδικεύει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατ’ έτος.

5) Η σύνταξη προτάσεων για τη διαμόρφωση της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής. Για τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγείται σχετικά στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.

6) Η προώθηση των εθνικών στρατηγικών στόχων.

7) Η άσκηση καθηκόντων εφαρμογής ως Δικαιούχου στο πλαίσιο των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, όπως αυτή οριοθετείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), περιλαμβανομένης και της υποστήριξης του συνόλου των φορέων της Αυτοδιοίκησης.

8) Η κατάρτιση του αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

9) Η έγκριση των μεσοχρόνιων αναπτυξιακών προγραμμάτων, που εκπονούνται στο πλαίσιο των αντίστοιχων περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων και χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους.

10) Ο συντονισμός των φορέων εκτέλεσης και η παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής του αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

11) Η διατύπωση προς τους κεντρικούς φορείς του δημόσιου τομέα προτάσεων για έργα και μέτρα πολιτικής, εθνικής σημασίας, που αφορούν την Περιφέρεια, αλλά εντάσσονται στο μεσοχρόνιο εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.


β. Στο Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων υπάγονται ιδίως οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

1) Η υποστήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής κατά την υλοποίηση και αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

2) Η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τα νομικά της πρόσωπα για τη σύνταξη ενδιάμεσων και τελικών εκθέσεων αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

3) Ο σχεδιασμός και η εισήγηση συστημάτων και μεθόδων μέτρησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των νομικών της προσώπων (διαδικασίες, δείκτες κλπ).

4) Η διαμόρφωση και εισήγηση περιοδικών στόχων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των νομικών της προσώπων.

5) Η συγκέντρωση στοιχείων και δεδομένων που αναφέρονται στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και στην επίτευξη των σχετικών περιοδικών τους στόχων, η παρακολούθηση της εξέλιξής τους, η επεξεργασία των στοιχείων και η έκδοση ενημερωτικών αναφορών.

6) Η διατύπωση ετησίως των εκθέσεων αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων.

7) Η εκπόνηση γενικών και ειδικών αναπτυξιακών μελετών που αφορούν τη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

8) Η τελική διαμόρφωση, η μέριμνα για την έγκριση και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των ετήσιων Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων περιφερειακού επιπέδου.

9) Η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης, η διενέργεια ελέγχων, στους φορείς υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους για την τήρηση των δεσμεύσεων, τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου και την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων.

10) Η παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλους πόρους και η κατανομή των πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

11) Η κατανομή των αντίστοιχων ποσών και η έγκριση της εκταμίευσής τους από τους λογαριασμούς, που τηρεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

12) Ο προσδιορισμός των δικαιούχων των πιστώσεων των έργων που εγκρίνονται, όπου αυτό απαιτείται.

13) Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του σχεδιασμού και της υλοποίησης όλων των αναπτυξιακών και θεσμικών παρεμβάσεων στη χωρική αρμοδιότητά της.


γ. Στο Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης υπάγονται ιδίως οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

1) Η συνεργασία με φορείς της περιφέρειας για τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων υλοποίησης έργων, που χρηματοδοτούνται από προγράμματα, που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του στόχου Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία.

2) Η σύσταση Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία γνωμοδοτεί για τις αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ή προγραμμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία.

3) Η άσκηση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις ιδιωτικών επενδύσεων που εντάσσονται σε επιχειρησιακά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4) Η παραλαβή των αιτήσεων υπαγωγής επενδύσεων, ο έλεγχος των στοιχείων, η αξιολόγησή τους, η εισήγηση στην Περιφερειακή Γνωμοδοτική Επιτροπή, η έκδοση της απόφασης υπαγωγής, οι αποφάσεις τροποποίησης και η παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, ανάκλησης υπαγωγής και επιστροφής ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία. Η συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων Ελέγχου των επενδύσεων για την πιστοποίηση των δαπανών και την υλοποίηση των εγκεκριμένων εργασιών, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία.

5) Η καταβολή της επιχορήγησης του κόστους επένδυσης, και η ολοκλήρωση και πιστοποίηση έναρξης παραγωγικής λειτουργίας.

6) Η καταγραφή των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την υλοποίηση των εγκεκριμένων επενδύσεων.

7) Η διατύπωση προτάσεων πολιτικής και μέτρων για την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο.

8) Η πληροφόρηση και υποβοήθηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε κλαδικό ή άλλο επίπεδο, με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ικανότητας και ανταγωνιστικότητάς τους.

9) Η παρακολούθηση και η επισήμανση στους αρμόδιους φορείς ζητημάτων, που αναφέρονται στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών.

10) Η γνωμοδότηση για κάθε θέμα τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητείται η παροχή γνώμης.


δ. Στο Τμήμα Τεκμηρίωσης υπάγονται ιδίως οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

1) Η συγκέντρωση, επεξεργασία και τεκμηρίωση γεωγραφικών, δημογραφικών, οικονομικών, κοινωνικών και άλλων στοιχείων που αφορούν την περιφέρεια.

2) Η λειτουργία βάσης δεδομένων για την ενίσχυση, παρακολούθηση και εξέλιξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας, κατά κλάδο και τομείς της οικονομίας.

3) Η παροχή στοιχείων για την καταγραφή των στοιχείων των ενισχυόμενων επενδύσεων σε βάση δεδομένων του αρμόδιου κρατικού φορέα.

4) Η ευθύνη εκπλήρωσης του έργου Κ.Ο.Σ.Ε. (Κομβικά Σημεία Επαφής) της Περιφέρειας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν. 3882/2010 (Α΄ 166).



Άρθρο 5

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ανάγονται ιδίως στον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για δραστηριότητες και έργα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, την κατάρτιση και έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού σχεδιασμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και στην εφαρμογή μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων της περιφέρειας, καθώς και στη μέριμνα για τη μελέτη και ανάπτυξη της χωροταξικής κατανομής των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της περιφέρειας.


2. Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού υπάγονται τα ακόλουθα τμήματα:

α. Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

β. Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

γ. Τμήμα Υδροοικονομίας, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

δ. Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Μεσολόγγι και τοπική αρμοδιότητα στη Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

στ. Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα στη Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

ζ. Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με έδρα τον Πύργο και τοπική αρμοδιότητα στη Περιφερειακή ενότητα Ηλείας.


3.Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κατανέμονται στα τμήματα της προηγούμενης παραγράφου ως ακολούθως:


α. α. Στο Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες του τομέα Της χωροταξίας οι οποίες έχουν ανατεθεί στις περιφέρειες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σχετικές με τη μέριμνα για τη μελέτη και ανάπτυξη της χωροταξικής κατανομής των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της περιφέρειας και ειδικότερα, η ανάθεση εκπόνησης και η παρακολούθηση εφαρμογής των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η παρακολούθηση εφαρμογής Ειδικών Χωροταξικών μελετών και ΖΟΕ, καθώς και ο συντονισμός της υλοποίησης των προγραμμάτων εκτέλεσης έργων που προβλέπονται από τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και τις πολεοδομικές μελέτες. .


β. Στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας υπάγονται ιδίως αρμοδιότητες του τομέα περιβάλλοντος οι οποίες έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και ανάγονται ιδίως στον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για δραστηριότητες και έργα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και στην εφαρμογή μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων της Περιφέρειας.


γ. Στο Τμήμα Υδροοικονομίας υπάγονται οι αρμοδιότητες που αφορούν ιδίως την προστασία και διαχείριση των υδάτων, όπως, η λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη συμμετοχή σε προγράμματα διαπεριφερειακών ή διμερών συμφωνιών, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο για τη διαχείριση και προστασία των υδάτων, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται στα επιμέρους σχέδια διαχείρισης και προγράμματα, η έκδοση αποφάσεων του περιφερειάρχη για την επιβολή περιορισμών ή άλλων μέτρων για τη χρήση των υδάτων και την εκτέλεση έργων αξιοποίησής τους, η διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα προστασίας των υδάτινων οικοσυστημάτων, η μέριμνα για τον έλεγχο των σημειακών και διάχυτων εκπομπών ρύπων στα επιφανειακά, υπόγεια και παράκτια ύδατα, η εφαρμογή και την επιβολή όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, η επιβολή μέτρων και κυρώσεων για την προστασία των υδάτων και την αντιμετώπιση αυξητικών τάσεων που προκύπτουν από ανθρώπινες δραστηριότητες στις συγκεντρώσεις ουσιών στα υπόγεια ύδατα και η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα των πλαστικών σωλήνων και των εξαρτημάτων από μη πλαστικοποιημένο πολυβινυλοχλωρίδιο (σκληρό PVC), που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πόσιμου νερού και αποχετευτικών λυμάτων, καθώς και για συστήματα αποχετεύσεως στα κτίρια.


δ. Στα Τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των περιφερειακών ενοτήτων υπάγονται οι αρμοδιότητες του τομέα του περιβάλλοντος, οι οποίες ανάγονται ιδίως στον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για δραστηριότητες και έργα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, στην εφαρμογή μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και αρμοδιότητες που αφορούν την προστασία και διαχείριση των υδάτων στην περιφερειακή ενότητα.



Άρθρο 6

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων


1. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει ως αποστολή το σχεδιασμό, προγραμματισμό, συντονισμό των τεχνικών έργων όλης της Περιφέρειας, τη μελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση των τεχνικών έργων που εκτελούνται σε περισσότερες της μίας περιφερειακές ενότητες. Συνεργάζεται με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις στις αντίστοιχες διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων για την εκτέλεση της αποστολής τους.


2.Τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

α. Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων

β. Τμήμα Εργαστηρίων

γ. Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος


3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα, ως εξής:

α. Στο Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες που ανάγονται στη μελέτη και την εκτέλεση των έργων οδοποιίας και των λιμενικών έργων που κατ’ αρμοδιότητα ανήκουν στην Περιφέρεια.


β. Στο Τμήμα Εργαστηρίων υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες που ανάγονται στην παρακολούθηση της εξέλιξης της σχετικής νομοθεσίας για τις προδιαγραφές των υλικών και τους τρόπους κατασκευής των δημοσίων έργων.


γ. Στο Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες που ανάγονται στην εκτέλεση και μελέτη εγγειοβελτιωτικών έργων, έργων περιβάλλοντος και υδραυλικών έργων που κατά αρμοδιότητα ανήκουν στην Περιφέρεια.



Άρθρο 7

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων


1. Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων έχουν ως αποστολή τη μελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση των πάσης φύσεως τεχνικών έργων που εκτελούνται στην περιοχή ευθύνης της περιφερειακής ενότητας.


2. Στις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων υπάγονται τα ακόλουθα τμήματα:

α. Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων

β. Τμήμα Εργαστηρίων

γ. Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος


3. Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα, ως εξής:


α. Στο Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες που ανάγονται στη μελέτη και την εκτέλεση των έργων οδοποιίας και των λιμενικών έργων που κατ’ αρμοδιότητα ανήκουν στην Περιφέρεια, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.


β. Στο Τμήμα Εργαστηρίων υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες που ανάγονται στον έλεγχο τήρησης εφαρμογής των προδιαγραφών και κανονισμών που αφορούν τα υλικά και τους τρόπους κατασκευής των δημοσίων έργων.


γ. Στο Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος υπάγονται ιδίως οι αρμοδιότητες που ανάγονται ιδίως στην εκτέλεση και μελέτη εγγειοβελτιωτικών έργων, έργων περιβάλλοντος και υδραυλικών έργων που κατά αρμοδιότητα ανήκουν στην Περιφέρεια και ασκούνται στο επίπεδο της περιφερειακής ενότητας, καθώς και στην άσκηση εποπτείας επί των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.), σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία.



Άρθρο 8

Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας


Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας είναι αρμόδια για το συντονισμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των οργανικών μονάδων που υπάγονται σ' αυτή, την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητας τους. Συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:


1. Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

2. Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

3. Διεύθυνση Διοίκησης, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

4. Διεύθυνση Οικονομικού, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

5. Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Μεσολόγγι και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

6. Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με έδρα το Πύργο και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.



Άρθρο 9

Διάρθρωση-Αρμοδιότητες Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανάγονται ιδίως στην εξασφάλιση της διαφάνειας των πράξεων των περιφερειακών οργάνων, στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υποστήριξη της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών του φορέα και των περιφερειακών υπηρεσιών του, τη διασφάλιση της τεχνικής και οργανωτικής διαλειτουργικότητας των συστημάτων της Περιφέρειας με αντίστοιχα συστήματα εθνικής εμβέλειας κεντρικών φορέων της Διοίκησης και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών της Περιφέρειας, καθώς και των περιφερειακών υπηρεσιών της.

2. Τη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

α. Τμήμα Διαφάνειας.

β. Τμήμα Σχεδιασμού και Υποστήριξης Συστημάτων Φορέα.

γ. Τμήμα Υποστήριξης Περιφερειακών Συστημάτων.

δ. Τμήμα Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για τον Πολίτη.


3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανάγονται αναλυτικότερα στα παρακάτω θέματα που κατανέμονται στα τμήματά της, ως εξής:

α. To Τμήμα Διαφάνειας είναι αρμόδιο ιδίως για την ανάρτηση όλων των ατομικών και κανονιστικών πράξεων της Περιφέρειας στο διαδίκτυο, για τη διαφάνεια και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις πράξεις των οργάνων της Περιφέρειας, στο πλαίσιο και της διαδικασίας του ν.3861/2010 (Α΄ 112).


β. Το Τμήμα Σχεδιασμού και Υποστήριξης Συστημάτων Φορέα καθορίζει τη στρατηγική υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών της Περιφέρειας, μεριμνά για την προμήθεια και εγκατάσταση σε παραγωγική λειτουργία εξοπλισμού και λογισμικού, υποστηρίζει τεχνικά τους χρήστες των πληροφοριακών συστημάτων της Περιφέρειας, σχεδιάζει την πολιτική ασφάλειας των συστημάτων και μεριμνά για την ακεραιότητα των πληροφοριακών δεδομένων, διασφαλίζει την τεχνική και οργανωτική διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Περιφέρειας με αντίστοιχα συστήματα εθνικής εμβέλειας κεντρικών φορέων διοίκησης, υποστηρίζει την εθνική υποδομή της ψηφιακής υπογραφής, σχεδιάζει και εκτελεί έργα πληροφορικής με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου οικονομικού πόρου, όπως ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, αναπτύσσει και συντηρεί τον διαδικτυακό τόπο του φορέα, διαχειρίζεται τη λειτουργία του εσωτερικού (τοπικού) δικτύου και υποστηρίζει την απρόσκοπτη εξωτερική του επικοινωνία (με το διαδίκτυο).


γ. Το Τμήμα Υποστήριξης Περιφερειακών Συστημάτων συντονίζει και εποπτεύει την απρόσκοπτη επικοινωνία και την εύρυθμη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στις περιφερειακές υπηρεσίες, καταρτίζει τα αναγκαία λειτουργικά πρότυπα των περιφερειακών υπηρεσιών, υποστηρίζει τεχνικά τους χρήστες των αποκεντρωμένων συστημάτων και μεριμνά για την κατάρτιση και την εκπαίδευσή τους και εξασφαλίζει τις αναγκαίες υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών για την αποτελεσματική λειτουργία των αποκεντρωμένων συστημάτων.


δ. Το Τμήμα Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για τον Πολίτη σχεδιάζει, αναπτύσσει και υποστηρίζει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του διαδικτύου στον πολίτη, οργανώνει και αναπαριστά τα πληροφοριακά δεδομένα της περιφέρειας που είναι αναγκαία ή ζητούνται από άλλους δημόσιους φορείς για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών ή/και υπηρεσιών μίας στάσης στον πολίτη και τις επιχειρήσεις, μεριμνά σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες διευθύνσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο μετασχηματισμό και την απλούστευση διοικητικών διαδικασιών, μέσω των οποίων παρέχονται προβλεπόμενες από το νόμο υπηρεσίες και παροχές προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.



Άρθρο 10

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης του Πολίτη


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης του Πολίτη ανάγονται ιδίως στο σχεδιασμό και το συντονισμό δράσεων για το σύνολο των υπηρεσιών της περιφέρειας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και στην εισήγηση οργανωτικών μέτρων που είναι αναγκαία για τη βελτίωση της απόδοσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Στα καθήκοντα της διεύθυνσης είναι η επιτόπια παρακολούθηση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας και η κατάθεση αναλυτικής έκθεσης ανά τρεις μήνες στον Περιφερειάρχη, για κάθε μία υπηρεσία της Περιφέρειας με αντίστοιχες προτάσεις βελτίωσης.


2. Τη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη απαρτίζουν τα εξής Τμήματα:

α. Τμήμα Συντονισμού

β. Τμήμα Σχεδιασμού


3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα ως εξής:

α. Το Τμήμα Συντονισμού είναι αρμόδιο ιδίως για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, έχει υποχρέωση να επικοινωνεί με όλες τις υπηρεσίες, να παρακολουθεί τη ροή της εργασίας τους και να καταθέτει προτάσεις για τη δημιουργία γραφείων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης υπηρεσιακής ανάγκης. Το Τμήμα Συντονισμού οφείλει να εφαρμόζει την πολιτική της Περιφέρειας σε θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη, να συντάσσει έκθεση κάθε τρίμηνο προς τον περιφερειάρχη, να εφαρμόζει πιλοτικά σχέδια για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη συμπεριλαμβανομένων και εισηγήσεων για προσωπικό για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Ο προϊστάμενος του τμήματος οφείλει να επισκέπτεται όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες της Περιφέρειας σε τακτά διαστήματα για να διαμορφώσει προσωπική άποψη για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους πολίτες. Το ίδιο δύναται να πράξει και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης.


β. Το Τμήμα Σχεδιασμού είναι αρμόδιο ιδίως για την οργάνωση και το σχεδιασμό δράσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και εισηγείται στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη.



Άρθρο 11

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διεύθυνσης Διοίκησης


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διοίκησης ανάγονται ιδίως στη διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, στη συνδρομή των οργάνων των υπηρεσιών αυτών για την εκπλήρωση των στόχων τους και της αποστολής τους, στην επεξεργασία στοιχείων για την εκτίμηση των αναγκών των υπηρεσιών σε προσωπικό, στη διαχείριση όλων των θεμάτων διοίκησης προσωπικού, καθώς και στα θέματα σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών και τέλος στην εύρυθμη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας.


2. Η Διεύθυνση Διοίκησης απαρτίζεται από τα ακόλουθα τμήματα:

α. Τμήμα Προσωπικού

β. Τμήμα Συλλογικών Οργάνων

γ. Τμήμα Γραμματείας


3. Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διοίκησης κατανέμονται ως ακολούθως στα παραπάνω τμήματα:

α. Το Τμήμα Προσωπικού είναι αρμόδιο ιδίως για όλα τα θέματα που άπτονται της υπηρεσιακής κατάστασης όλου του προσωπικού της Περιφέρειας και εκδίδει τις σχετικές πράξεις για το προσωπικό αυτό, για τις οποίες απαιτείται γνώμη συλλογικού οργάνου, καθώς και όλες τις ατομικές πράξεις που αφορούν το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.


β. Το Τμήμα Συλλογικών Οργάνων είναι αρμόδιο ιδίως για την υποστήριξη των συλλογικών οργάνων διοίκησης της Περιφέρειας και την τήρηση μητρώου και αρχείου των πράξεών τους.


γ. Στο Τμήμα Γραμματείας οργανώνεται, ταξινομείται και τηρείται το κεντρικό πρωτόκολλο, καθώς και το φυσικό και ηλεκτρονικό αρχείο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, πλην των υπηρεσιών που έχουν ιδιαίτερο τμήμα γραμματείας. Το Τμήμα Γραμματείας είναι αρμόδιο για τη διακίνηση της αλληλογραφίας της Περιφέρειας, την επικύρωση αντιγράφων και φωτοαντιγράφων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, καθώς και για τη χορήγηση της επισημείωσης της Σύμβασης της Χάγης σε έγγραφα των υπηρεσιών της Περιφέρειας.



Άρθρο 12

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διεύθυνσης Οικονομικού


1. Στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικού, ανάγονται ιδίως η συγκέντρωση και επεξεργασία των αναγκαίων στοιχείων για την κατάρτιση, τροποποίηση και παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, του απολογισμού και κάθε οικονομικής κατάστασης. Η Διεύθυνση Οικονομικού έχει επίσης αρμοδιότητα την καταγραφή, αξιοποίηση και προστασία της περιουσίας της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας, την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων δημιουργίας και απόκτησης εσόδων, την πληρωμή κάθε είδους δαπάνης και τη λογιστική και ταμειακή διαχείριση, την εκκαθάριση της μισθοδοσίας και των πάσης φύσεως αποδοχών του προσωπικού και της αντιμισθίας των αιρετών εκπροσώπων, την κατάρτιση και εκτέλεση του προγράμματος προμηθειών και την τήρηση των απαιτούμενων αρχείων, βιβλίων και στοιχείων.

2. Τη Διεύθυνση Οικονομικού απαρτίζουν τα εξής τμήματα:


α. Τμήμα Προϋπολογισμού και Λογιστικής Διαχείρισης

β. Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας

γ. Τμήμα Προσόδων και Περιουσίας

δ. Τμήμα Προμηθειών

ε. Τμήμα Μισθοδοσίας


3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικού κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή Τμήματα ως εξής:

α. Το Τμήμα Προϋπολογισμού και Λογιστικής Διαχείρισης είναι αρμόδιο ιδίως για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των αναγκαίων στοιχείων, που αφορούν στην κατάρτιση, τροποποίηση και παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στη σύνταξη του απολογισμού και των λοιπών οικονομικών καταστάσεων και στη μελέτη της δανειοληπτικής δυνατότητας της Περιφέρειας. Ειδικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας, την εκκαθάριση και εντολή δαπανών, από της εκδόσεως της κανονιστικής πράξεως της παρ. 12 του άρθρου 268 του ν.3852/2010 και μέχρι εκδόσεως αυτής, για τη συγκέντρωση και έλεγχο των δικαιολογητικών των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής και προώθησης αυτών στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και εφόσον απαιτείται στα αρμόδια όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τόσο των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, όσο και των συμβάσεων που υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο αυτού. Κατά τον ίδιο τρόπο το τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για την έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής και πάγιας προκαταβολής, για την παρακολούθηση της απόδοσής τους και τον έλεγχο όλων των συμβάσεων οικονομικού αντικειμένου καθώς και την τήρηση δικαιολογητικών, αρχείων και βιβλίων, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

β. Το Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας είναι αρμόδιο ιδίως για τη διεξαγωγή όλων των συναφών με τη ταμειακή διαχείριση υποθέσεων και ιδίως για τη διενέργεια των πληρωμών και εξόφλησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής για κάθε είδους δαπάνη, για την είσπραξη όλων των εσόδων και τη τήρηση αρχείων, παραστατικών και βιβλίων, που προβλέπονται από σχετικές διατάξεις περί ταμειακής διαχείρισης και αφορούν την περιφερειακή ενότητα, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας, τηρεί το φυσικό ταμείο και διενεργεί τις χρηματικές δοσοληψίες με τις τράπεζες.

γ. Το Τμήμα Προσόδων και Περιουσίας είναι αρμόδιο ιδίως για τη μελέτη και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων δημιουργίας και απόκτησης εσόδων από την περιφερειακή ενότητα, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας. Επιμελείται για τον έλεγχο και τη βεβαίωση των εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα, εισφορές, έσοδα από ακίνητα και άλλες πηγές και παρακολουθεί την απόδοσή τους. Επιμελείται των φορολογικών διαφορών, καθώς και της διαγραφής και επιστροφής εσόδων. Προστατεύει και διαχειρίζεται την περιουσία και τηρεί τα προβλεπόμενα με το αντικείμενό του αρχεία και βιβλία.

δ. Το Τμήμα Προμηθειών είναι αρμόδιο ιδίως για την κατάρτιση και παρακολούθηση της εκτέλεσης του προγράμματος προμηθειών της Περιφέρειας και τη διενέργεια διαγωνισμών και αναθέσεων προμηθειών, εργασιών και υπηρεσιών, που αφορούν την περιφερειακή ενότητα, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας, ή πλείονες της μίας των λοιπών περιφερειακών ενοτήτων. Το τμήμα αυτό διεξάγει τη διαδικασία εξεύρεσης χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στην περίπτωση πρόθεσης της Περιφέρειας να συνομολογήσει δάνειο, μεριμνά για τη στέγαση και μεταστέγαση των υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων λειτουργικών υποδομών τους, συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων, τηρεί Αποθήκη προμηθευομένων ειδών και υλικών και μεριμνά για την εκποίηση άχρηστων και ακατάλληλων υλικών και εξοπλισμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ε. Το Τμήμα Μισθοδοσίας είναι αρμόδιο ιδίως για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας και των πάσης φύσεως αποδοχών του προσωπικού της περιφερειακής ενότητας, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, καθώς και της αντιμισθίας, των εξόδων κίνησης και των αποζημιώσεων από τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις των αιρετών οργάνων όλης της Περιφέρειας. Το τμήμα Μισθοδοσίας μεριμνά για την απόδοση των ασφαλιστικών κρατήσεων, τηρεί σχετικά αρχεία και εκδίδει κάθε μορφής βεβαίωση μισθοδοσίας και μισθοδοτικών καταστάσεων και συντάσσει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης.



Άρθρο 13

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διευθύνσεων Διοικητικού-Οικονομικού Περιφερειακών Ενοτήτων


1. Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Διοικητικού-Οικονομικού των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, ανάγονται ιδίως στη συνδρομή των οργάνων των υπηρεσιών των περιφερειακών ενοτήτων για την εκπλήρωση των στόχων τους και της αποστολής τους, στην τήρηση του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων των υπηρεσιών κάθε περιφερειακής ενότητας, στην έκδοση πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού αυτού, στην έκδοση οποιασδήποτε ατομικής πράξης για το προσωπικό αυτό εκτός εκείνων για τις οποίες απαιτείται γνώμη συλλογικού οργάνου και οι οποίες θα εκδίδονται από τη Διεύθυνση Διοίκησης στην έδρα της Περιφέρειας, στην άσκηση αρμοδιοτήτων σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών. Επίσης στις αρμοδιότητες της διεύθυνσης ανήκουν η καταγραφή, αξιοποίηση και προστασία της περιουσίας της περιφερειακής ενότητας, η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων δημιουργίας και απόκτησης εσόδων, η πληρωμή κάθε είδους δαπάνης και η λογιστική και ταμειακή διαχείριση, η εκκαθάριση της μισθοδοσίας και των πάσης φύσεως αποδοχών του προσωπικού, η εκτέλεση του προγράμματος προμηθειών, εργασιών και υπηρεσιών που αφορούν στην περιφερειακή ενότητα και εντός των ορίων που θέτει ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, καθώς και στην τήρηση των απαιτούμενων αρχείων, βιβλίων και στοιχείων.


2. Τις Διευθύνσεις Διοικητικού-Οικονομικού των περιφερειακών ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας απαρτίζουν τα ακόλουθα τμήματα:

α. Τμήμα Προσωπικού και Μισθοδοσίας

β. Τμήμα Λογιστικής Διαχείρισης

γ. Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας

δ. Τμήμα Προμηθειών

ε. Τμήμα Γραμματείας


3. Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Διοικητικού-Οικονομικού των περιφερειακών ενοτήτων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτές Τμήματα ενδεικτικά ως εξής:


α. Το Τμήμα Προσωπικού και Μισθοδοσίας είναι αρμόδιο ιδίως για όλα τα θέματα που άπτονται της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας. Εκδίδει τις σχετικές ατομικές πράξεις για το προσωπικό αυτό, για τις οποίες δεν απαιτείται γνώμη συλλογικού οργάνου. Διενεργεί την εκκαθάριση της μισθοδοσίας και των πάσης φύσεως αποδοχών του προσωπικού της περιφερειακής ενότητας, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Μεριμνά για την απόδοση των ασφαλιστικών κρατήσεων, τηρεί σχετικά αρχεία και εκδίδει κάθε μορφής βεβαίωση μισθοδοσίας και μισθοδοτικών καταστάσεων και συντάσσει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης.

β. Το Τμήμα Λογιστικής Διαχείρισης είναι αρμόδιο ιδίως για την εκκαθάριση και εντολή δαπανών, από της εκδόσεως της κανονιστικής πράξεως της παρ. 12 του άρθρου 268 του ν. 3852/2010 και μέχρι εκδόσεως αυτής, για τη συγκέντρωση και έλεγχο των δικαιολογητικών των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής που αφορούν στην περιφερειακή ενότητα και προώθησης αυτών στην οικεία Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και εφόσον απαιτείται στα οικεία αρμόδια όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τόσο των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, όσο και των συμβάσεων που υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο αυτού. Κατά τον ίδιο τρόπο, το τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για την έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής και πάγιας προκαταβολής, καθώς και για την παρακολούθηση της απόδοσής τους. Μελετά και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες δημιουργίας και απόκτησης εσόδων από την περιφερειακή ενότητα και επιμελείται για τον έλεγχο και τη βεβαίωση των εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα, εισφορές, έσοδα από ακίνητα και άλλες πηγές και παρακολουθεί την απόδοσή τους. Επιμελείται των φορολογικών διαφορών, καθώς και της διαγραφής και επιστροφής εσόδων. Προστατεύει και διαχειρίζεται την περιουσία της περιφερειακής ενότητας και τηρεί τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις δικαιολογητικά, αρχεία και βιβλία.

γ. Το Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας είναι αρμόδιο ιδίως για τη διεξαγωγή όλων των συναφών με τη ταμειακή διαχείριση υποθέσεων της περιφερειακής ενότητας, για τη διενέργεια των πληρωμών και την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής για κάθε είδους δαπάνη, για την είσπραξη όλων των εσόδων και την τήρηση αρχείων, παραστατικών και βιβλίων, που προβλέπονται από σχετικές διατάξεις περί ταμειακής διαχείρισης. Τηρεί το φυσικό ταμείο και διενεργεί τις χρηματικές δοσοληψίες με τις τράπεζες.

δ. Το Τμήμα Προμηθειών είναι αρμόδιο ιδίως για τη διενέργεια διαγωνισμών και αναθέσεων προμηθειών, εργασιών και υπηρεσιών, που αφορούν την περιφερειακή ενότητα και εντός των ορίων που θέτει ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας. Μεριμνά για τη στέγαση και μεταστέγαση των υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων λειτουργικών υποδομών τους, συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων. Τηρεί αποθήκη προμηθευόμενων ειδών και υλικών και μεριμνά για την εκποίηση άχρηστων και ακατάλληλων υλικών και εξοπλισμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


ε. Στο Τμήμα Γραμματείας οργανώνεται, ταξινομείται και τηρείται το πρωτόκολλο καθώς και το φυσικό και ηλεκτρονικό αρχείο των υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας, πλην των υπηρεσιών οι οποίες διαθέτουν ιδιαίτερο τμήμα γραμματείας. Το Τμήμα Γραμματείας είναι αρμόδιο ιδίως για τη διακίνηση της αλληλογραφίας της περιφερειακής ενότητας, για την επικύρωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αντιγράφων και φωτοαντιγράφων, οποιωνδήποτε εγγράφων ή δικαιολογητικών, τα οποία τηρούνται στο αρχείο ή επιδεικνύονται από τους συναλλασσόμενους με τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας πολίτες, καθώς και για τη χορήγηση της επισημείωσης της Σύμβασης της Χάγης σε έγγραφα των υπηρεσιών της Περιφέρειας.



Άρθρο 14

Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής


Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είναι αρμόδια για το συντονισμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των οργανικών μονάδων που υπάγονται σ' αυτή και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητάς τους. Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:


α. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας .

β. Διεύθυνση Κτηνιατρικής, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

γ. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Μεσολόγγι και τοπική αρμοδιότητα στη Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

δ. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα στη Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

ε. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με έδρα τον Πύργο και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή ενότητα Ηλείας.



Άρθρο 15

Διάρθρωση-αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ανάγονται ιδίως στην κατάρτιση ετήσιων και πολυετών περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, στην εκπόνηση και αξιολόγηση σχετικών μελετών και μέτρων πολιτικής, καθώς και στη μέριμνα για την ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στον τομέα της φυτικής και της ζωικής παραγωγής αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επικοινωνεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργείων και εφαρμόζει τις εθνικές πολιτικές στα θέματα της αρμοδιότητάς της σύμφωνα με τις οδηγίες τους, συνεργάζεται, επικοινωνεί και παρέχει πληροφορίες στους Δήμους της περιοχής της περιφέρειας για τα θέματα της αρμοδιότητάς της και παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες στις περιφερειακές υπηρεσίες, που ασκούν αρμοδιότητες γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του προηγουμένου εδαφίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ ή και άλλους φορείς για την καλύτερη ενημέρωση των αγροτών και την εν γένει εξυπηρέτησή τους.


2. Τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

α. Τμήμα Προγραμματισμού

β. Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής

γ. Τμήμα Αλιείας


3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα, ως εξής:


α. Το Τμήμα Προγραμματισμού είναι αρμόδιο ιδίως για την κατάρτιση ετήσιων και πολυετών περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, καθώς και για την εκπόνηση και αξιολόγηση σχετικών μελετών και μέτρων πολιτικής, για την παρακολούθηση εκτέλεσης των ανωτέρω προγραμμάτων, την έγκριση, τον έλεγχο, και την παραλαβή έργων και εργασιών περιφερειακού επιπέδου, τη διαφύλαξη και προστασία της γεωργικής γης από αλλαγή χρήσης της και ιδιαίτερα της γεωργικής γης με υψηλή παραγωγικότητα, τη σύνταξη τομεακών και λοιπών προγραμμάτων έργων υποδομής για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και την πρόταση για την ένταξή τους σε τομεακά εθνικά προγράμματα, την αντιμετώπιση των τεχνικών, οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την κατάρτιση μελετών και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης του ιχθυοπονικού πλούτου των ορεινών ρεόντων υδάτων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, καθώς και την κατάρτιση μελετών ανάπτυξης του ιχθυοπονικού εν γένει πλούτου.


β. Το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής είναι αρμόδιο ιδίως για την εφαρμογή προγραμμάτων και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της δενδροκομίας, της αμπελουργίας, των φυτών μεγάλης καλλιέργειας, των κηπευτικών καθώς και των καλλωπιστικών και φαρμακευτικών φυτών, τη μελέτη και τον προγραμματισμό διατήρησης της γονιμότητας και βελτίωσης των γεωργικών εδαφών, την εφαρμογή όλων των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και την παρακολούθηση της εκτέλεσής τους, καθώς και τον έλεγχο και παρακολούθηση παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ φυτικής και ζωικής προέλευσης, τη ρύθμιση θεμάτων που προκύπτουν από τη χωροθέτηση της γεωργικής γης και των βοσκοτόπων, την αλλαγή της χρήσης τους και εγγειοδιαρθρωτικές επεμβάσεις στις ιδιωτικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τη μελέτη των σχετικών προβλημάτων, σε συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που αφορά την ανάπτυξη της γεωργικής και ζωικής παραγωγής στην περιοχή της Περιφέρειας που δεν ανατίθεται σε άλλη διεύθυνση ή τμήμα.


γ. Το Τμήμα Αλιείας είναι αρμόδιο ιδίως για τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των ιχθυοτρόφων εν γένει υδάτων, τον καθορισμό προστατευτικής ζώνης εκμισθουμένου ιχθυοτροφείου, τον χαρακτηρισμό ως γεωργικών επιχειρήσεων βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που αφορούν υδατοκαλλιεργητικές εκμεταλλεύσεις, την απόφαση επιλογής του τρόπου εκμετάλλευσης των ιχθυοτρόφων υδάτων.


Άρθρο 16

Διάρθρωση-αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ανάγονται ιδίως στη μέριμνα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου σε όλη την Περιφέρεια, την εξασφάλιση της υγείας των ζώων, τη λήψη αποφάσεων για ασθένειες ζώων που μπορεί να έχουν επιδημικό χαρακτήρα καθώς και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.


2. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής επικοινωνεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργείων, εφαρμόζει τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές στα θέματα της αρμοδιότητάς της σύμφωνα με τις οδηγίες τους.


3. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συνεργάζεται και επικοινωνεί και παρέχει πληροφορίες στους ΟΤΑ α΄ βαθμού της περιφέρειας για τα θέματα της αρμοδιότητάς της και παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες στις περιφερειακές υπηρεσίες, που ασχολούνται με θέματα Κτηνιατρικής σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.


4. Τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

α. Τμήμα Υγείας των Ζώων

β. Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας

γ. Τμήμα Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων


5. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα, ως εξής:


α. Το Τμήμα Υγείας των Ζώων είναι αρμόδιο ιδίως για την έρευνα και τη μελέτη κάθε θέματος που σχετίζεται με την υγιεινή κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, χερσαίου, υδρόβιου και αμφίβιου και την προστασία γενικά της υγείας των ζώων, την εκτέλεση προγράμματος παραγωγής ζωοτροφών, τον ορισμό σφαγείων στα οποία θα οδηγούνται τα αφικνούμενα στη χώρα μας ζώα σφαγής, τη διενέργεια αναγκαστικών προληπτικών εμβολιασμών κατά λοιμωδών νοσημάτων διαφόρων ζώων, καθώς και για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση υποψίας και βεβαιωμένης εμφάνισης γρίπης των ορνίθων.


β. Το Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας είναι αρμόδιο ιδίως για τη χορήγηση ή ανάκληση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σε σφαγεία για τη σφαγή όλων των ειδών των ζώων, για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σε θέματα αρμοδιότητάς του, για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων και μονάδων τυποποίησης, επεξεργασίας, τεμαχισμού κρέατος, για τη χορήγηση άδειας και λειτουργία ιχθυοσκάλων, συσκευαστηρίων νωπών αλιευμάτων και εργαστηρίων μεταποίησης και συσκευασίας κατεψυγμένων αλιευμάτων, την τήρηση μητρώου εμπόρων εισαγωγών και εξαγωγών τροφίμων ζωικής προέλευσης, καθώς και για κάθε είδους αδειοδότηση, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, η οποία έχει ανατεθεί στην Περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση.


γ. Το Τμήμα Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων είναι αρμόδιο ιδίως για την εν γένει παρακολούθηση της άσκησης του ελεύθερου κτηνιατρικού επαγγέλματος στην περιοχή αρμοδιότητάς του, τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κλινικής μικρών ζώων, κτηνιατρικών κλινικών και ενδιαιτημάτων ζώων, τη μέριμνα εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και την εμπορία των ζώων συντροφιάς καθώς και για τη διαχείριση και καταγραφή μητρώου κτηνοτρόφων.


Άρθρο 17

Διάρθρωση-αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων


1. Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που συνιστώνται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανάγονται ιδίως στη μέριμνα για την ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση των τομέων της φυτικής και της ζωικής παραγωγής στην περιοχή των περιφερειακών ενοτήτων, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη διενέργεια ελέγχων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρεια, την εξασφάλιση της υγείας των ζώων και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας σε κάθε περιφερειακή ενότητα.


2. Οι διευθύνσεις αυτές οφείλουν να απευθύνονται στην αντίστοιχη οργανική μονάδα της έδρας της Περιφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε ερώτημα ή πρόβλημα παρουσιάζεται κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.


3. Τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

α. Τμήμα Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

β. Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής

γ. Τμήμα Κτηνιατρικής

δ. Τμήμα Αλιείας

ε. Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού



4. Οι αρμοδιότητες των τμημάτων της προηγούμενης παραγράφου είναι οι ακόλουθες:


α. Το Τμήμα Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου είναι αρμόδιο ιδίως για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο εισαγωμένων–εξαγομένων γεωργικών προϊόντων, τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο πολλαπλασιασμού υλικού και των φυτωρίων, τον έλεγχο εφαρμογής οινικής νομοθεσίας σε οινοβιομηχανίες ως προς την παραγωγή, διακίνηση-εμπορία οινικών προϊόντων, τη χορήγηση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, την εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας-αρουραιοκτονίας-ακριδοκτονίας, την επισήμανση και την παρακολούθηση της εξέλιξης εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπισή τους, τη διενέργεια προγράμματος επισκοπήσεων για εχθρούς και ασθένειες καραντίνας, τον έλεγχο και τη διακίνηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τον έλεγχο επί των εκμεταλλεύσεων–επιχειρήσεων και ενώσεων αυτών που εμπλέκονται σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής-εμπορίας φυτών και φυτικών προϊόντων.


β. Το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής είναι αρμόδιο ιδίως για την υποβολή προτάσεων και μελετών για την εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και την παρακολούθηση της εκτέλεσής τους σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, για τη μελέτη των δυνατοτήτων ανάπτυξης και βελτίωσης της βοοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και λοιπών αγροτικών ζώων και την εισήγηση για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, για τη μελέτη και την αξιοποίηση των στοιχείων της παραγωγικής διαδικασίας και για τη μέριμνα για την εφαρμογή των προγραμμάτων βελτίωσης της ποιότητας προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής.


γ. Το Τμήμα Κτηνιατρικής είναι αρμόδιο ιδίως για τη διενέργεια των ελέγχων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των περιφερειακών ενοτήτων, την εξασφάλιση της υγείας των ζώων και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων.

δ. Το Τμήμα Αλιείας είναι αρμόδιο ιδίως για τη μίσθωση, με δημοπρασία, των ιχθυοτρόφων υδάτων, εν γένει, τον καθορισμός της προστατευτικής ζώνης πέριξ του τοποθετουμένου αλιευτικού εργαλείου, σε θαλάσσιους παραλιακούς χώρους, την απόφαση αυξομείωσης των συμβατικών δόσεων μίσθωσης ιχθυοτροφείου σε ιδιώτες, την υποβολή αιτήματος προς παροχή σύμφωνης γνώμης του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τον καθορισμό των όρων των συμβάσεων εκμίσθωσης των εφαπτόμενων των συνόρων λιμνών ή των ιχθυοτρόφων υδάτων, τη χορήγηση αδειών ίδρυσης συσκευαστηρίων νωπών αλιευμάτων και εργαστηρίων συσκευασίας και μεταποίησης κατεψυγμένων αλιευμάτων και την ίδρυση ιχθυοσκαλών καθώς και για τον καθορισμός της έδρας αυτών.


ε. Το Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού είναι αρμόδιο, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ιδίως για την παραχώρηση εκτάσεων σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα και ΟΤΑ, την εκποίηση, ανταλλαγή και προστασία εποικιστικών εκτάσεων και την έκδοση, διόρθωση και ακύρωση τίτλων κυριότητας, τη σύνταξη τοπογραφικών προγραμμάτων, τη συγκρότηση τοπογραφικών συνεργείων από τεχνικούς υπαλλήλους, τη σύνταξη, τήρηση, συμπλήρωση και ολοκλήρωση θεματικών χαρτών με στοιχεία που συλλέγονται επιτόπου, και την περιοδική ενημέρωση των τοπικών θεματικών χαρτών με τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί, τη χορήγηση βεβαιώσεων και διαγραμμάτων για την εξυπηρέτηση πολιτών καθώς και την έρευνα των φακέλων των εργασιών για τον έλεγχο αιτημάτων.


5. Με απόφαση του περιφερειάρχη είναι δυνατή η σύσταση κτηνιατρείων υπό μορφή γραφείων, ως αποκεντρωμένων υπηρεσιών των αντίστοιχων Τμημάτων Κτηνιατρικής.


6. Με απόφαση του περιφερειάρχη είναι δυνατή η σύσταση γραφείων Αλιείας ως αποκεντρωμένων υπηρεσιών των αντίστοιχων Τμημάτων Αλιείας.




Άρθρο 18

Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης


Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης είναι αρμόδια για το συντονισμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των οργανικών μονάδων που υπάγονται σ' αυτή, την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητάς τους. Οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητάς τους.


Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:

α. Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

β. Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

γ. Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Μεσολόγγι και τοπική αρμοδιότητα στη περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

δ. Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα στη περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

ε. Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με έδρα τον Πύργο και τοπική αρμοδιότητα στη περιφερειακή ενότητα Ηλείας.



Άρθρο 19

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανάγονται ιδίως στη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανιών και βιοτεχνιών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στον καθορισμό και τον αποχαρακτηρισμό λατομικών περιοχών, καθώς και στην άσκηση αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στην περιφέρεια από την Κεντρική Διοίκηση.


2. Προκειμένου να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική εφαρμογή της βιομηχανικής νομοθεσίας στο σύνολό της και να υλοποιούνται οι γενικές κατευθύνσεις του αρμόδιου Υπουργείου σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής, η Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ενημερώνει το καθ΄ ύλην αρμόδιο για τα θέματα αυτά Υπουργείο, για κάθε ζήτημα της αρμοδιότητά της που ανακύπτει κατά την εφαρμογή της βιομηχανικής νομοθεσίας από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων και την παροχή διευκρινίσεων ή οδηγιών σε θέματα ερμηνείας της κείμενης νομοθεσίας.


3. Η Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες στις περιφερειακές υπηρεσίες που ασκούν αρμοδιότητες βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.


4.Τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων απαρτίζουν τα εξής Τμήματα:

α. Τμήμα Τεχνικών Εφαρμογών

β. Τμήμα Διοικητικών Διαδικασιών


5. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα ως εξής:


α. Το Τμήμα Τεχνικών Εφαρμογών είναι αρμόδιο ιδίως για τον έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των σχετικών διοικητικών και τεχνικών θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν θέματα ανάπτυξης – ενέργειας – φυσικών πόρων.


β. Το Τμήμα Διοικητικών Διαδικασιών είναι αρμόδιο ιδίως για τον έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των διοικητικών θεμάτων της διεύθυνσης, στην εξέταση προσφυγών, και στη διακίνηση των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών προς τις περιφερειακές υπηρεσίες που ασκούν αρμοδιότητες βιομηχανίας, ενέργειας και φυσικών πόρων.







Άρθρο 20

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού ανάγονται ιδίως σε θέματα υποστήριξης του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, σε θέματα της πέραν του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος διά βίου μάθησης και της σύνδεσης αυτών με την απασχόληση, σε θέματα εμπορίου, και ανωνύμων στην κατάρτιση προγραμμάτων για τον τουριστικό σχεδιασμό, καθώς και για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιφέρειας, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. και τους ΟΤΑ α΄ βαθμού της περιφέρειας.


2. Τη Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης Εμπορίου και Τουρισμού

απαρτίζουν τα εξής Τμήματα:

α. Τμήμα Υποστήριξης της Εκπαίδευσης

β. Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Παιδείας

γ. Τμήμα Απασχόλησης

δ. Τμήμα Εμπορίου

ε. Τμήμα Τουρισμού

3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτήν τμήματα ως εξής:


α) Στο Τμήμα Υποστήριξης της Εκπαίδευσης υπάγονται ιδίως οι ακόλουθες αρμοδιότητες, που αφορούν το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:

α.1) Η διοικητική υποστήριξη των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όπως:

i. η αντικατάσταση των κινητήρων αυτοκινήτων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

ii. η έγκριση της εγκατάστασης, μεταφοράς ή επισκευής oποιασδήποτε κατηγορίας τηλεφωνικών συνδέσεων για τις ανωτέρω υπηρεσίες.

α.2) Η λήψη αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και δεν επηρεάζουν το εκπαιδευτικό πλαίσιο που καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όπως :

i. η θέσπιση βραβείων, χορηγιών και άλλων μέσων για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των γραμμάτων και των τεχνών,

ii. ο διορισμός και η αντικατάσταση διοικητών ιδρυμάτων που χορηγούν υποτροφίες στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας,

iii. η έγκριση της αδελφοποίησης σχολείων της χώρας με σχολεία της αλλοδαπής, της συνεργασίας αυτών, καθώς και της συμμετοχής μαθητών σε διεθνείς μαθητικές συναντήσεις,

iv. η διακοπή μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας,

v. η χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης, Χορού και Κινηματογράφου, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία.


β) Στο Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Παιδείας περιλαμβάνονται ιδίως οι εξής αρμοδιότητες, που αφορούν την πέραν του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος δια βίου μάθηση:

1) Η υποστήριξη των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας στην εκπόνηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του περιφερειακού προγράμματος δια βίου μάθησης, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις, προγράμματα ή επιμέρους δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και γενικότερα δράσεις εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής δια βίου μάθησης σε περιφερειακό επίπεδο.

2) Η υποστήριξη των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας στην έρευνα της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας, την ιεράρχηση των ειδικοτήτων επαγγελματικής κατάρτισης που πρέπει να λειτουργήσουν στα Ι.Ε.Κ., στα Κ.Ε.Κ. και γενικότερα στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης και τη σύνδεση της παρεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες της Περιφέρειας.

3) Η διοικητική υποστήριξη της λειτουργίας και διαχείρισης των δημοσίων Ι.Ε.Κ. που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο σχετικών προγραμματικών συμβάσεων που υπογράφονται από την Περιφέρεια κατά τις διατάξεις του νόμου, και της λειτουργίας και διαχείρισης των Κ.Ε.Κ. της περιφέρειας.

4) Η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις λειτουργίες και τις σχέσεις της διεύθυνσης, περιλαμβανομένης της μέριμνας ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τις υπηρεσίες και τους φορείς, τη διαδικτυακή πύλη και τα ηλεκτρονικά μητρώα των άρθρων 9 και 17 του Ν. 3879/2010.

5) Η συγκρότηση και η μέριμνα για τη λειτουργία των υφιστάμενων Νομαρχιακών Επιτροπών Λαϊκής Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Λ.Ε.), καθώς και η διαχείριση των λογαριασμών τους, που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

6) Ο συντονισμός των επιμορφωτικών φορέων, που συμμετέχουν στις υφιστάμενες Ν.Ε.Λ.Ε..

γ) Το Τμήμα Απασχόλησης είναι αρμόδιο ιδίως για τη συμμετοχή και την υλοποίηση προγραμμάτων δράσεων και πρωτοβουλιών προώθησης της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης διαφόρων κατηγοριών ανέργων στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, την επιβολή της ποινής του προστίμου σε εργοδότες, βάσει εισήγησης της οικείας Συμβουλευτικής Επιτροπής, την κύρωση εσωτερικών κανονισμών εργασίας επιχειρήσεων, κατά τις διατάξεις του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και την έγκριση ή απόρριψη παραπόνων οργανώσεων εργαζομένων κατά διατάξεων κανονισμών εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


δ. Το Τμήμα Εμπορίου είναι αρμόδιο ιδίως για την παράταση, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, του εθνικού ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους, την εισήγηση για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας για την ίδρυση Εμπορευματικού Κέντρου, καθώς και την παράταση, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, του εθνικού ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους.


ε. Το Τμήμα Τουρισμού είναι αρμόδιο ιδίως για την κατάρτιση προγραμμάτων για τον τουριστικό σχεδιασμό, καθώς και για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιφέρειας, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. και τους ΟΤΑ α΄ βαθμού της περιφέρειας, την παροχή γνωμοδότησης, κατ’ άρθρο 29 παρ. 3 του ν.2545/1997, για τον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) και την κατάρτιση, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών προγραμμάτων, σχεδίου ανάπτυξης υποδομών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό.



Άρθρο 21

Διάρθρωση-αρμοδιότητες Διευθύνσεων Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων


1. Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης που συνιστώνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας), ασκούν αρμοδιότητες σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας του τομέα φυσικών πόρων ενέργειας και βιομηχανίας, του τομέα απασχόλησης, εμπορίου και τουρισμού, καθώς και αρμοδιότητες παιδείας και δια βίου μάθησης, οι οποίες έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


2.Οι Διευθύνσεις αυτές οφείλουν να απευθύνονται στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες της έδρας της Περιφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε ερώτημα ή πρόβλημα παρουσιάζεται κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.


3.Τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των περιφερειακών ενοτήτων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

α. Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

β. Τμήμα Επαγγέλματος

γ. Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού

δ. Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης

ε. Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης


4. Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των περιφερειακών ενοτήτων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα, ως εξής:


α. Το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων είναι αρμόδιο ιδίως για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης–λειτουργίας–ελέγχου–μελετών και όλων των σχετικών διοικητικών και τεχνικών θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν θέματα ανάπτυξης – ενέργειας – φυσικών πόρων – επενδύσεων – προστασίας περιβάλλοντος.


β. Το Τμήμα Επαγγέλματος είναι αρμόδιο ιδίως για την έκδοση τον έλεγχο και τη χορήγηση όλων των αδειών άσκησης επαγγέλματος (μηχανοτεχνίτες – χειριστές μηχανημάτων, ηλεκτροσυγκολλητές, κ.λ.π.).


γ. Το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού είναι αρμόδιο ιδίως για την ίδρυση, λειτουργία, λύση των ανωνύμων εταιρειών κ.λπ. θέματα που αφορούν τις εταιρείες αυτές, τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων για ανακριβείς ή παραπλανητικές εκπτώσεις ή προσφορές και τη συγκρότηση της οικείας επιτροπής επιβολής προστίμων, τον έλεγχο τιμών, την επάρκεια και ομαλή λειτουργία της αγοράς, καθώς και τον έλεγχο της κανονικότητας των τιμών παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και για θέματα εφαρμογής προγραμμάτων τουριστικής ανάπτυξης.


δ. Το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης ασκεί στην περιφερειακή ενότητα ιδίως τις αρμοδιότητες σε θέματα παιδείας, οι οποίες έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες κατά την κείμενη νομοθεσία και οφείλει να απευθύνεται στη Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας προκειμένου να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε ερώτημα ή πρόβλημα παρουσιάζεται κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.

Το τμήμα αυτό ασκεί και τις ακόλουθες ειδικότερες αρμοδιότητες που αφορούν την περιφερειακή ενότητα:

Η έγκριση σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η συγκρότηση σχολικών εφορειών, που λειτουργούν στις σχολικές μονάδες εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
Η λειτουργία πιστοποιημένων Κ.Ε.Κ. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η μέριμνα διασφάλισης της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τη Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού.
Η έγκριση της αδελφοποίησης σχολείων της χώρας με σχολεία της αλλοδαπής, της συνεργασίας αυτών, καθώς και της συμμετοχής μαθητών σε διεθνείς μαθητικές συναντήσεις.
Η χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης, Χορού και Κινηματογράφου κατά τις ρυθμίσεις του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ε. Το Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης είναι αρμόδιο ιδίως για όλες τις διοικητικές εργασίες και πράξεις που αφορούν την υπηρεσία και τα τμήματά της.



Άρθρο 22

Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών


Η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι αρμόδια για το συντονισμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των οργανικών μονάδων που υπάγονται σ' αυτή, την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητάς τους. Οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητας τους. Η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:


α. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Μεσολόγγι και τοπική αρμοδιότητα στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

β. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

γ. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας με έδρα τον Πύργο και τοπική αρμοδιότητα στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας.



Άρθρο 23

Διάρθρωση-αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων


1. Οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ασκούν τις αρμοδιότητες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι οποίες έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


2. Τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών που συνιστώνται στις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας απαρτίζουν τα εξής Τμήματα:

α. Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας

β. Τεχνικό Τμήμα

γ. Τμήμα Χορήγησης Αδειών Οδήγησης

δ. Τμήμα ΚΤΕΟ

ε. Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης

3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτές τμήματα, ως εξής:


α. Το Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας είναι αρμόδιο ιδίως για την απογραφή, την ταξινόμηση, τη συγκρότηση, την έγκριση, τη χορήγηση και την εκτέλεση θεμάτων και ζητημάτων, που αφορούν την κυκλοφορία οχημάτων και δικύκλων χερσαίων μεταφορών, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα.


β. Το Τεχνικό Τμήμα είναι αρμόδιο ιδίως για την πληροφόρηση, την επεξεργασία, τον έλεγχο, την παρακολούθηση, την εκτέλεση και τη χορήγηση διοικητικών πράξεων, που αφορούν τεχνικά θέματα σταθμών εξυπηρέτησης οχημάτων, τεχνικών στοιχείων αυτοκινήτων, αδειών άσκησης επαγγέλματος τεχνιτών αυτοκινήτων, θέματα επικοινωνιών, καθώς και γενικότερων τεχνικών θεμάτων.


γ. Το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Οδήγησης είναι αρμόδιο ιδίως για την πληροφόρηση, τον έλεγχο, την εκτέλεση, τη χορήγηση, τη συγκρότηση, τον προγραμματισμό και την επίβλεψη όλων των συνολικών πράξεων, που αφορούν άδειες οδήγησης οχημάτων και δικύκλων, καθώς και θέματα εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών.


δ. Το Τμήμα ΚΤΕΟ είναι αρμόδιο ιδίως για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο όλων των οχημάτων, που αφορά την ασφαλή κυκλοφορία τους, καθώς και για τους ειδικούς τεχνικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος.


ε. Το Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης είναι αρμόδιο ιδίως για την επικοινωνία, την ενημέρωση, την παραλαβή, τον έλεγχο, τη διαβίβαση, την πληροφόρηση και την διεκπεραίωση όλων των διοικητικών υποθέσεων της διεύθυνσης.




Άρθρο 24

Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας



1.Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας είναι αρμόδια για το συντονισμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των οργανικών μονάδων που υπάγονται σ' αυτή, την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητας τους. Οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητας τους


Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:

α. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

β. Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

γ. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας με έδρα τη Πάτρα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

δ. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Μεσολόγγι και τοπική αρμοδιότητα στη Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

ε. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με έδρα το Πύργο και τοπική αρμοδιότητα στη Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.



Άρθρο 25

Διάρθρωση – Αρμοδιότητες Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας


1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας ανάγονται ιδίως στη διαφύλαξη και βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού (τοπικού-παγκόσμιου, μετακινούμενου και μη) μέσω πολυτομεακών συνεργασιών και πρακτικών που αποσκοπούν στην προάσπιση και προαγωγή της υγείας και της ευεξίας του ατόμου ώστε να είναι ικανό να αναπτύξει τον έλεγχο πάνω στην υγεία του και να την βελτιώσει, τον εκσυγχρονισμό, τον έλεγχο και την προστασία των επαγγελμάτων και των υπηρεσιών υγείας με σαφή προσανατολισμό την ποιότητα ζωής ασθενών και μη, και με βάση τις ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και την προστασία και προαγωγή της υγείας με την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας, πρόληψης και προαγωγής της υγείας.


2. Τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας απαρτίζουν τα εξής Τμήματα:

α. Τμήμα Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων Υγείας.

β. Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής

γ. Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας.


3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα, ως εξής:

α. Το Τμήμα Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων Υγείας είναι αρμόδιο ιδίως για τη χορήγηση και ανάκληση αδειών άσκησης επαγγελμάτων υγείας, τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, ιδιωτικών προνοιακών επιχειρήσεων, ιατρείων, οδοντιατρείων, εργαστηρίων και πάσης φύσεως χώρων άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος υγείας και πρόνοιας, την άδεια ίδρυσης-λειτουργίας-σκοπιμότητας φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εποπτεία ιατρικών, οδοντιατρικών, φαρμακευτικών συλλόγων, τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας, την επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς και οδοντιάτρους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς και οδοντιάτρους οι οποίοι αναγράφουν ναρκωτικά σε απλές συνταγές και όχι στις ειδικές για το σκοπό αυτό, καθώς και στους φαρμακοποιούς που πωλούν ναρκωτικά με απλές και όχι με ειδικές συνταγές


β. Το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής είναι αρμόδιο ιδίως για την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής, τη διαφύλαξη της υγείας των ταξιδιωτών και προάσπιση της δημόσιας υγείας, τους εμβολιασμούς μετακινούμενου πληθυσμού, τη χορήγηση προληπτικής, φαρμακευτικής αγωγής (χημειοπροφύλαξη), την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των ασθενειών-οδηγίες για νοσήματα, για την κατανάλωση νερού και τροφίμων (ατομική υγιεινή), για τις επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων σε διάφορες χώρες, καθώς και για τη λήψη μέτρων για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων,


γ. Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, είναι αρμόδιο ιδίως για την ανάπτυξη εκείνων των διαδικασιών μέσω των οποίων τα άτομα γίνονται ικανά να αναπτύξουν τον έλεγχο πάνω στην υγεία τους και να τη βελτιώσουν, την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, οδοντιατρικής, ψυχικής υγιεινής, κοινωνικής επανένταξης και αποϊδρυματοποίησης χρονίως ψυχικά πασχόντων, πρόληψη εξαρτήσεων (εξαρτησιογόνες ουσίες, αντιμετώπιση αλκοολισμού-κατάχρηση ουσιών, ψυχικές εξαρτήσεις-εθισμός). Το Τμήμα Πρόληψης συνεργάζεται με το αρμόδιο καθ’ ύλην Υπουργείο και φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας.



Άρθρο 26


Διάρθρωση – Αρμοδιότητες Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας


1. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ασκεί ιδίως αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα που αφορούν την οικογένεια, το παιδί, τους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και αρμοδιότητες που ανάγονται στην κοινωνική και οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στη διεξαγωγή ερευνών για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της κοινωνίας και τέλος σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση και την προαγωγή του αθλητισμού και του πολιτισμού.


2.Τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας απαρτίζουν τα ακόλουθα τμήματα:

α. Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής.

β. Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών.

γ. Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

δ. Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού.

3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα, ως εξής:

α. Το Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής είναι αρμόδιο ιδίως για την εφαρμογή προγραμμάτων για τις κοινωνικές ομάδες που χρήζουν ειδικής προστασίας, καθώς και για τον καθορισμό των όρων και της διαδικασίας παραχώρησης ακινήτων σε δικαιούχους, την έκδοση και ανάκληση παραχωρητηρίων, τη ρύθμιση των δόσεων και τη βεβαίωση των χρεών παλαιών και νέων προσφύγων, τη νομιμοποίηση ανωμάλων αγοραπωλησιών και τα σχετικά με την ανταλλαγή και μεταβίβαση παραχωρηθέντων ακινήτων, την επιχορήγηση αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τις οποίες είχε ιδρύσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή μετείχε σε αυτές, εφόσον ο σκοπός τους αναφέρεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που απορρέουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και εφόσον η πραγματοποίηση του σκοπού τους ασκείται, κατά διαδοχή, από την Περιφέρεια καθώς και τη χορήγηση αδειών διενέργειας εράνων, λαχειοφόρων και φιλανθρωπικών αγορών σε υπερτοπικό επίπεδο, και την ανάληψη χορηγούμενων οικονομικών ενισχύσεων σε φορείς κοινωνικής αντίληψης που εποπτεύονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας που αποτελούν προϊόν των Ειδικών Κρατικών Λαχείων


β. Το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών είναι αρμόδιο ιδίως για τη διασύνδεση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών σε επίπεδο Περιφέρειας για θέματα κοινωνικής πρόνοιας, την άσκηση αρμοδιοτήτων σχετικών με τον Κοινωνικό Σύμβουλο, κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν.2345/1995, καθώς και αρμοδιοτήτων ελέγχου του ιδρύματος ή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) και των φορέων παιδικής προστασίας, περιλαμβανομένης της σύνταξης σχετικών εκθέσεων και διατύπωσης αντίστοιχων προτάσεων, και τη διενέργεια κοινωνικών ερευνών για την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόνοιας.


γ. Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας είναι αρμόδιο ιδίως για την εφαρμογή προγραμμάτων στέγασης, κοινωνικής και οικονομικής επανένταξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τη συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, για θέματα άσκησης κοινωνικής εργασίας, για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και του τρόπου άσκησης του αντικειμένου της κοινωνικής εργασίας σε όλους τους τομείς εφαρμογής, για την εκπαίδευση σπουδαστών κοινωνικής εργασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης καθώς και για θέματα διακρατικών υιοθεσιών.


δ. Το Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού, είναι αρμόδιο ιδίως για τον συντονισμό δράσεων των πολιτιστικών φορέων της περιφέρειας, την υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων υπερτοπικής σημασίας, τη θέσπιση βραβείων, χορηγιών και άλλων μέσων για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των γραμμάτων και των τεχνών, με παράλληλη εποπτεία και ενίσχυση συλλόγων και φορέων που επιδιώκουν αντίστοιχους σκοπούς, την κοινή οργάνωση με τοπικούς φορείς πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διάδοσή της στους νέους, καθώς και για τη σύσφιξη σχέσεων της Περιφέρειας με τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις αποδήμων, που εκπροσωπούν πανελλαδικά ή διεθνώς όλους τους αποδήμους.





Άρθρο 27

Διάρθρωση – Αρμοδιότητες Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων


1.Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που συνιστώνται στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ανάγονται ιδίως στη διαφύλαξη και βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού, στην εξασφάλιση της δημόσιας υγείας με τον υγειονομικό έλεγχο (εφαρμογή υγειονομικής νομοθεσίας-έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων-λήψη μέτρων σε θέματα δημόσιας υγιεινής- επιβολή κυρώσεων-γνωματεύσεις για τη χορήγηση αδειών όλων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ) και η εξασφάλιση της υγιεινής του περιβάλλοντος σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.


2. Τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των περιφερειακών ενοτήτων απαρτίζουν τα ακόλουθα Τμήματα:

α. Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου.

β. Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

γ. Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων


3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των περιφερειακών ενοτήτων κατανέμονται στα υπαγόμενα σε αυτή τμήματα, ως εξής:


α. Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου είναι αρμόδιο ιδίως για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας με τον υγειονομικό έλεγχο (εφαρμογή υγειονομικής νομοθεσίας-έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων-λήψη μέτρων σε θέματα δημόσιας υγιεινής- επιβολή κυρώσεων-γνωματεύσεις για τη χορήγηση αδειών όλων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.), την εξασφάλιση της υγιεινής του περιβάλλοντος (γνωματεύσεις για άδεια διάθεσης αποβλήτων-ηχομετρήσεις-έλεγχος ύδρευσης- λήψη μέτρων σε θέματα υγιεινής περιβάλλοντος κλπ) σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, καθώς για αρμοδιότητες δημόσιας υγιεινής και ταξιδιωτικής ιατρικής.


β. Το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι αρμόδιο ιδίως οι ακόλουθες αρμοδιότητες, η χορήγηση και η ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού και της άδειας άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και η τήρηση σχετικού μητρώου με διαρκή ενημέρωση, η συμμετοχή σε προγράμματα πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της περιφέρειας και των δήμων, η υλοποίηση Αθλητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αθλητικούς συλλόγους, δήμους, καθώς και με άλλους φορείς Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, η άσκηση εποπτείας επί των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, που καθορίζονται με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών.


γ. Το Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων είναι αρμόδιο ιδίως για τη χορήγηση φαρμάκων, την έκδοση αποφάσεων χορήγησης ναρκωτικών σε καρκινοπαθείς, τη θεώρηση μπλοκ χορήγησης ναρκωτικών ιδιωτών γιατρών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, την παρακολούθηση κίνησης ναρκωτικών και λοιπών φαρμάκων των φαρμακείων και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, την έγκριση νοσηλίων και τη συγκέντρωση συνταγών ΟΓΑ όλων των φαρμακείων όπου δεν υπάρχει υποκατάστημα του ΟΓΑ, την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, ο έλεγχος αυτών και η παρακολούθηση του βοηθητικού προσωπικού των φαρμακείων.


4. Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων οφείλουν να απευθύνονται στην αντίστοιχη οργανική μονάδα της έδρας, της Περιφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε ερώτημα ή πρόβλημα παρουσιάζεται κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.



ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ


Άρθρο 28

Νομική Υπηρεσία


Η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι αρμόδια ιδίως για τη νομική υποστήριξη της Περιφέρειας στις κάθε μορφής υποθέσεις της, δικαστικές ή εξώδικες, και για τη νομική καθοδήγηση των οργάνων και υπηρεσιών αυτής με γνωμοδοτήσεις και συμβουλές. Ειδικότερα στη Νομική Υπηρεσία υπάγονται οι εξής αρμοδιότητες:

α. Παρίσταται στα δικαστήρια για την Περιφέρεια.

β. Διατυπώνει προτάσεις επί νομικών θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία της Περιφέρειας.

γ. Γνωμοδοτεί επί θεμάτων που παραπέμπονται σε αυτή από τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες ή τους Γενικούς Διευθυντές, στο πλαίσιο των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων τους.

Γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας συστήνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας προκειμένου να εκπροσωπεί, κατ’ εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη, την Περιφέρεια ενώπιον των δικαστηρίων σε επίπεδο νομού



Άρθρο 29

Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου


To Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου είναι αρμόδιο ιδίως για τον έλεγχο της διοικητικής δράσης όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να προλαμβάνονται και να καταστέλλονται διοικητικές και οργανωτικές δυσλειτουργίες και τη διερεύνηση καταγγελιών των πολιτών. Το τμήμα υποχρεούται να υποβάλλει ανά τρίμηνο αναλυτική Έκθεση στον Περιφερειάρχη για κάθε οργανική μονάδα ξεχωριστά.



Άρθρο 30

Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας


Στο αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας υπάγονται οι αρμοδιότητες που ασκεί η Περιφέρεια στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και ιδίως:

1) Ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των ορίων της εδαφικής της περιφέρειας.

2) Η ευθύνη για την εφαρμογή του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, κατά το σκέλος που τα οικεία προγράμματα, μέτρα και δράσεις εφαρμόζονται σε επίπεδο περιφέρειας.

3) Η διατύπωση εισηγήσεων για το σχεδιασμό πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο της εισήγησης για τον ετήσιο εθνικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας από τη Διυπουργική Επιτροπή.

4) Η υποβολή εισήγησης στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση απόφασης κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, στις περιπτώσεις τοπικών καταστροφών.

5) Η έκδοση αποφάσεων κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου για τοπικές καταστροφές μικρής έντασης.

6) Ο σχεδιασμός και η οργάνωση θεμάτων πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και η διάθεση και ο συντονισμός της δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων προς την κατεύθυνση αυτή.

7) Ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών της περιφέρειας, καθώς και του δημόσιου και ιδιωτικού δυναμικού και μέσων για την εξασφάλιση της ετοιμότητας, την αντιμετώπιση των καταστροφών και την αποκατάσταση των ζημιών.

8) Η έκδοση απόφασης για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, καθώς και κινητών και ακινήτων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 41 του ν. 3536/2007 (ΦΕΚ 42 Α΄).

9) Η συμμετοχή στην εκπόνηση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας δασικών εκτάσεων, στο σχεδιασμό και στη μελέτη μεθόδων και μέσων για την πρόληψη και

καταστολή τους.

10) Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

11) Η συμμετοχή στο συντονισμό και στην αξιοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων, στο πλαίσιο συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, για τη δασοπυρόσβεση.



Άρθρο 31

Αυτοτελές Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης

Εκτάκτων Αναγκών (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ.)


Το Αυτοτελές Τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ. σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές του, διέπεται από τις κείμενες κάθε φορά ειδικές διατάξεις.

Ειδικότερα στις αρμοδιότητες του τμήματος υπάγονται ιδίως:

1) Η σχεδίαση και ο προγραμματισμός που αναφέρεται στην οργάνωση προπαρασκευή και κινητοποίηση των Πολιτικών Δυνάμεων, προς επιβίωση στον πόλεμο ή την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στην ειρήνη και συμβολή αυτών στην Εθνική Άμυνα, η οποία εξασφαλίζεται δια της Πολιτικής Κινητοποίησης και της Πολιτικής Άμυνας.

2) Η εισήγηση για τις ενδεδειγμένες μεθόδους χειρισμού θεμάτων και μέτρων της πολιτικής σχεδίασης έκτακτης ανάγκης.

3) Ο συντονισμός και η κατεύθυνση των ενεργειών όλων γενικώς των υπηρεσιών της Περιφέρειας για την επίτευξη των επιταγών της σχεδίασης έκτακτης ανάγκης.

4) Η συγκρότηση μικτών επιτροπών και ομάδων εργασίας με συμμετοχή αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας για τη μελέτη και τον προγραμματισμό διαφόρων θεμάτων, που έχουν σχέση με την πολιτική σχεδίαση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση κήρυξης πολιτικής κινητοποίησης.

5) Η έκδοση ατομικών προσκλήσεων σε περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης.



Άρθρο 32

Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων


Το Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων είναι αρμόδιο ιδίως για την πληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια αλλά και των μέσων ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας. Ειδικότερα, στις αρμοδιότητες του γραφείου υπάγονται:

1) Η δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων γενικού ενδιαφέροντος για ενημέρωση της κοινής γνώμης.

2) Η ενημέρωση της Κεντρικής Διοίκησης για ειδήσεις και δημοσιεύματα ιδιαίτερης σημασίας.

3) Η μέριμνα για την επαφή του Περιφερειάρχη και των Υπηρεσιών που υπάγονται σ' αυτόν με τα μέσα ενημέρωσης.

4) Η παροχή διευκολύνσεων και πληροφοριών σε δημοσιογράφους.

5) Η τέλεση εκδηλώσεων που αφορούν σε εθνικές εορτές πανελλήνιας και τοπικής σημασίας και η κατάρτιση σχετικού προγράμματος.



ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


ΤΜΗΜΑ Α΄


Άρθρο 33

Προσωπικό Ειδικών Θέσεων


Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προβλέπονται οι κατωτέρω θέσεις προσωπικού Ειδικών Θέσεων:

α. μία θέση μετακλητού Εκτελεστικού Γραμματέα.

β. δέκα (10) θέσεις ειδικών συμβούλων ή επιστημονικών ή ειδικών συνεργατών, εκ των οποίων τέσσερις (4) αφορούν την κάλυψη των αναγκών του Περιφερειάρχη και μία (1) αφορά την κάλυψη των αναγκών καθενός Αντιπεριφερειάρχη.

γ. τέσσερις (4) θέσεις δικηγόρων με πάγια έμμισθη εντολή.

δ. δύο (2) θέσεις δημοσιογράφων, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας ίσης με τη θητεία του Περιφερειάρχη.



ΤΜΗΜΑ Β΄


Άρθρο 34

Διάκριση θέσεων και κατηγορίες


Οι θέσεις των μονίμων υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης(ΠΕ)

β)Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)

γ)Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ)

δ)Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ)



Άρθρο 35

Προσόντα διορισμού

Τα γενικά και τυπικά προσόντα διορισμού καθορίζονται κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις για τον καθορισμό προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα.



Άρθρο 36


Οι θέσεις του προσωπικού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διακρίνονται σε κατηγορίες και κλάδους ή ειδικότητες, ως εξής:


Α) Μόνιμο προσωπικό (οργανικές θέσεις)


Κλάδος ΠΕ Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας

Περιλαμβάνει μία (1) θέση.


Κλάδος ΠΕ Αρχαιολόγων

Περιλαμβάνει μία (1) θέση.


Κλάδος ΠΕ Βιολόγων

Περιλαμβάνει μία (1) θέση.


Κλάδος ΠΕ Γεωτεχνικών

Περιλαμβάνει εκατόν εξήντα τρεις (163) θέσεις.


Κλάδος ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού

Περιλαμβάνει εκατόν δώδεκα (112) θέσεις.


Κλάδος ΠΕ Ιατρών

Περιλαμβάνει τέσσερις (4) θέσεις.


Κλάδος ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας

Περιλαμβάνει τρεις (3) θέσεις.


Κλάδος ΠΕ Κοινωνιολόγων

Περιλαμβάνει δύο (2) θέσεις.


Κλάδος ΠΕ Μεταφραστών Διερμηνέων

Περιλαμβάνει μία (1) θέση.


Κλάδος ΠΕ Μηχανικών

Περιλαμβάνει εκατόν σαράντα μία (141) θέσεις.


Κλάδος ΠΕ Περιβάλλοντος

Περιλαμβάνει πέντε (5) θέσεις.

Κλάδος ΠΕ Πληροφορικής

Περιλαμβάνει δώδεκα (12) θέσεις.


Κλάδος ΠΕ Φυσικής Αγωγής

Περιλαμβάνει δύο (2) θέσεις.


Κλάδος ΠΕ Φυσικών

Περιλαμβάνει μία (1) θέση.


Κλάδος ΠΕ Χημικών

Περιλαμβάνει τρεις (3) θέσεις.


Κλάδος ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Περιλαμβάνει μία (1) θέση.


Κλάδος ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού

Περιλαμβάνει τριάντα μία (31) θέσεις.


Κλάδος ΤΕ Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας

Περιλαμβάνει σαράντα τρεις (43) θέσεις.


Κλάδος ΤΕ Εργοδηγών χωρίς πτυχίο

Περιλαμβάνει επτά (7) θέσεις.


Κλάδος ΤΕ Μηχανικών

Περιλαμβάνει εβδομήντα τέσσερις (74) θέσεις.


Κλάδος ΤΕ Πληροφορικής

Περιλαμβάνει δύο (2) θέσεις.


Κλάδος ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας

Περιλαμβάνει είκοσι πέντε (25) θέσεις.


Κλάδος ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων

Περιλαμβάνει έξι (6) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Γεωτεχνικών

Περιλαμβάνει δεκαπέντε (15) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Διαφόρων Ειδικοτήτων

Περιλαμβάνει τρεις (3) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Διοικητικών – Γραμματέων

Περιλαμβάνει διακόσιες δεκαέξι (216) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Οδηγών

Περιλαμβάνει τριάντα τρεις (33) θέσεις.

Κλάδος ΔΕ Πληροφορικής – Προσωπικού Η/Υ

Περιλαμβάνει δεκαπέντε (15) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Σπερματεγχυτών

Περιλαμβάνει τέσσερις (4) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Τεχνικών

Περιλαμβάνει εκατόν τέσσερις (104) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Υγείας & Πρόνοιας

Περιλαμβάνει δύο (2) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων

Περιλαμβάνει δεκαπέντε (15) θέσεις.


Κλάδος ΥΕ Αγροφυλάκων

Περιλαμβάνει έξι (6) θέσεις.


Κλάδος ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

Περιλαμβάνει είκοσι έξι (26) θέσεις.


Κλάδος ΥΕ Γεωτεχνικών

Περιλαμβάνει τρεις (3) θέσεις.


Κλάδος ΥΕ Επιμελητών

Περιλαμβάνει είκοσι δύο (22) θέσεις.


Β) Μόνιμο προσωπικό (προσωποπαγείς θέσεις)


ΠΕ
ΓΕΩΠΟΝΩΝ
2
ΠΕ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
3
ΠΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
2
ΤΕ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ
1
ΤΕ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ
2
ΤΕ
ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ
1
ΤΕ
ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ
33
ΤΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
5
ΔΕ
ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
1
ΔΕ
ΒΟΗΘΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
1
ΔΕ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
2
ΔΕ
ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΕΝΟΓΡΑΦΩΝ
2
ΔΕ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ
6
ΔΕ
ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΤΩΝ
1
ΔΕ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ
54
ΔΕ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ
18
ΔΕ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
1
ΥΕ
ΕΡΓΑΤΩΝ
2
ΥΕ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
2
ΥΕ
ΦΥΛΑΚΩΝ ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ
3


Γ) Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (οργανικές θέσεις)


Κλάδος ΠΕ Γεωτεχνικών

Περιλαμβάνει μία (1) θέση.


Κλάδος ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού

Περιλαμβάνει πέντε (5) θέσεις.


Κλάδος ΤΕ Μηχανικών

Περιλαμβάνει δύο (2) θέσεις.


Κλάδος ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας

Περιλαμβάνει επτά (7) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Διοικητικών – Γραμματέων

Περιλαμβάνει είκοσι (20) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Οδηγών

Περιλαμβάνει τρεις (3) θέσεις.


Κλάδος ΔΕ Πληροφορικής – Προσωπικού Η/Υ

Περιλαμβάνει μία (1) θέση.


Κλάδος ΔΕ Τεχνικών

Περιλαμβάνει τρεις (3) θέσεις.


Κλάδος ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

Περιλαμβάνει δεκαεπτά (17) θέσεις.


Κλάδος ΥΕ Επιμελητών

Περιλαμβάνει δύο (2) θέσεις.


Δ) Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (προσωποπαγείς θέσεις)


ΠΕ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
2
ΠΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
3
ΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
3
ΤΕ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
1
ΤΕ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ
3
ΤΕ
ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ
2
ΤΕ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
2
ΤΕ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
1
ΤΕ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ MΗΧΑΝΙΚΩΝ
1
ΔΕ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
1
ΔΕ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ
11
ΔΕ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η/Υ
1
ΔΕ
ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΤΩΝ
1
ΔΕ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ
5
ΔΕ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ
1
ΔΕ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
1
ΔΕ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
1
ΥΕ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
2
ΥΕ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ
2
ΥΕ
ΕΡΓΑΤΩΝ
2
ΥΕ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
1
ΥΕ
ΚΛΗΤΗΡΩΝ
2
ΥΕ
ΦΥΛΑΚΩΝ
1



Άρθρο 37

Κατανομή θέσεων τακτικού προσωπικού της έδρας της Περιφέρειας


Με απόφαση του Περιφερειάρχη θα τοποθετηθεί το τακτικό (μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) προσωπικό της έδρας της Περιφέρειας σύμφωνα με τον κλάδο ή την ειδικότητα που κατέχουν και τις ανάγκες της έδρας της Περιφέρειας.



Άρθρο 38

Κατανομή θέσεων τακτικού προσωπικού των περιφερειακών ενοτήτων


Με απόφαση του Περιφερειάρχη θα τοποθετηθεί το τακτικό (μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) προσωπικό στις υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων σύμφωνα με τον κλάδο ή την ειδικότητα που κατέχουν και τις ανάγκες των υπηρεσιών αυτών.



ΤΜΗΜΑ Γ΄

Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων


Άρθρο 39

Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων


Στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών προΐσταται υπάλληλος όλων των κλάδων κατηγορίας ΠΕ που υπηρετεί στην Περιφέρεια.
Στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας προΐσταται υπάλληλος όλων των κλάδων κατηγορίας ΠΕ που υπηρετεί στην Περιφέρεια.
Στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προΐσταται υπάλληλος όλων των κλάδων κατηγορίας ΠΕ που υπηρετεί στην Περιφέρεια.
Στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης προΐσταται υπάλληλος όλων των κλάδων κατηγορίας ΠΕ που υπηρετεί στην Περιφέρεια.
Στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών προΐσταται υπάλληλος όλων των κλάδων κατηγορίας ΠΕ που υπηρετεί στην Περιφέρεια.
Στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας προΐσταται υπάλληλος όλων των κλάδων κατηγορίας ΠΕ που υπηρετεί στην Περιφέρεια.

Άρθρο 40

Προϊστάμενοι Διευθύνσεων


Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών

Στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού
Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Περιφερειολόγων, ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Δασολόγων ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Περιβάλλοντος.
Στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων.
Στις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Περιφερειακών Ενοτήτων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων.
Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας

Στη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ΠΕ Μηχανικών Πληροφορικής, ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Πληροφορικής
Στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στη Διεύθυνση Διοίκησης (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στη Διεύθυνση Οικονομικού (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στις Διευθύνσεις Διοικητικού – Οικονομικού Περιφερειακών Ενοτήτων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Βιολόγων-Ιχθυολόγων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας
Στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής (έδρα) προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Κτηνιάτρων
Στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Κτηνιάτρων, ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Βιολόγων Ιχθυολόγων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας
Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης

Στη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Περιβάλλοντος
Στη Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού –Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΕ Τουριστικών Επαγγελμάτων
Στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Δασολόγων ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών

Στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Πληροφορικής ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Πληροφορικής.
Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Νοσηλευτών, ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης, ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας, ΤΕ Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας, ΤΕ Νοσηλευτών, ΤΕ Μαιών, ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας
Στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (έδρα) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης, ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας
Στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Φαρμακοποιών, ΠΕ Νοσηλευτών, ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης, ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας, ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕ Νοσηλευτών, ΤΕ Μαιών.


Άρθρο 41

Προϊστάμενοι Τμημάτων


Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (έδρα)

1. Στο Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Περιφερειολόγων, ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού

2. Στο Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Δασολόγων ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

3. Στο Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας

4. Στο Τμήμα Τεκμηρίωσης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΠΕ Περιφερειολόγων, ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (έδρα)

5. Στο Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΠΕ Χωροταξίας – Πολεοδομίας και Περιφερειολόγων, ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΠΕ Γεωλόγων ή ΤΕ Τοπογράφων Μηχανικών

6. Στο Τμήμα Περιβάλλοντος προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Χημικών Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Δασολόγων ή ΤΕ Περιβάλλοντος

7. Στο Τμήμα Υδροοικονομίας προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Χημικών Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, ΠΕ Χημικών, ΠΕ Γεωλόγων ή ΤΕ Περιβάλλοντος, ΤΕ Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

8. Στα Τμήματα Περιβάλλοντος Περιφερειακών Ενοτήτων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΠΕ Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειολόγων, ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών ή ΤΕ Περιβάλλοντος

Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων

9. Στο Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, και ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών,

10. Στο Τμήμα Εργαστηρίων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Χημικών Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Χημικών, ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Χημικών ΠΕ Γεωλόγων ή ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ΤΕ Πολιτικών Έργων Υποδομής, ΤΕ Δομικών Έργων, ΤΕ Περιβάλλοντος

11. Στο Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων


Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (έδρα)

12. Στο Τμήμα Διαφάνειας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ΠΕ Μηχανικών Πληροφορικής, ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Πληροφορικής, ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού και εν ελλείψει ΔΕ Προσωπικού Η/Υ

13. Στο Τμήμα Σχεδιασμού και Υποστήριξης Συστημάτων Φορέα προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ΠΕ Μηχανικών Πληροφορικής, ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Πληροφορικής ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού και εν ελλείψει ΔΕ Προσωπικού Η/Υ

14. Στο Τμήμα Υποστήριξης Περιφερειακών Συστημάτων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ΠΕ Μηχανικών Πληροφορικής, ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Πληροφορικής ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού και εν ελλείψει ΔΕ Προσωπικού Η/Υ

15. Στο Τμήμα Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για τον Πολίτη προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ΠΕ Μηχανικών Πληροφορικής, ΠΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών ή ΤΕ Πληροφορικής και εν ελλείψει ΔΕ Προσωπικού Η/Υ.

Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη (έδρα)

16. Στο Τμήμα Συντονισμού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

17. Στο Τμήμα Σχεδιασμού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εν ελλείψει ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων

Διεύθυνση Διοίκησης (έδρα)

18. Στο Τμήμα Προσωπικού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

19. Στο Τμήμα Συλλογικών Οργάνων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εν ελλείψει ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων

20. Στο Τμήμα Γραμματείας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΔΕ Προσωπικού Η/Υ

Διεύθυνση Οικονομικού (έδρα)

21. Στο Τμήμα Προϋπολογισμού και Λογιστικής Διαχείρισης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

22. Στο Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

23. Στο Τμήμα Προσόδων και Περιουσίας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

24. Στο Τμήμα Προμηθειών προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

25. Στο Τμήμα Μισθοδοσίας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διευθύνσεις Διοικητικού – Οικονομικού Περιφερειακών Ενοτήτων

26. Στο Τμήμα Προσωπικού και Μισθοδοσίας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

27. Στο Τμήμα Λογιστικής Διαχείρισης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

28. Στο Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

29. Στο Τμήμα Προμηθειών προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

30. Στο Τμήμα Γραμματείας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΔΕ Προσωπικού Η/Υ

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (έδρα)

31. Στο Τμήμα Προγραμματισμού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Βιολόγων Ιχθυολόγων, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας

32. Στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Κτηνιάτρων, ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Βιολόγων Ιχθυολόγων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας, ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων

33. Στο Τμήμα Αλιείας προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Βιολόγων Ιχθυολόγων ή ΤΕ Ιχθυοκομίας-Αλιείας, ΤΕ Τεχνολόγων Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων

Διεύθυνση Κτηνιατρικής (έδρα)

34. Στο Τμήμα Υγείας των Ζώων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Κτηνιάτρων

35. Στο Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Κτηνιάτρων

36. Στο Τμήμα Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Κτηνιάτρων


Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων

37. Στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Δασολόγων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας, ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων

38. Στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Κτηνιάτρων, ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας, ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων

39. Στο Τμήμα Κτηνιατρικής προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Κτηνιάτρων

40. Στο Τμήμα Αλιείας προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Βιολόγων Ιχθυολόγων ή ΤΕ Ιχθυοκομίας-Αλιείας, ΤΕ Τεχνολόγων Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων

41. Στο Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ή ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΕ Τοπογράφων Μηχανικών, ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Λογιστικού

Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (έδρα)

42. Στο Τμήμα Τεχνικών Εφαρμογών προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Γεωλόγων ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων

43. Στο Τμήμα Διοικητικών Διαδικασιών προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού (έδρα)

44. Στο Τμήμα Υποστήριξης της Εκπαίδευσης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού –Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Καθηγητών, ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων ή ΤΕ Διοικητικού –Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων

45. Στο Τμήμα Διά Βίου Μάθησης και Παιδείας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού –Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Καθηγητών ή ΤΕ Διοικητικού –Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

46. Στο Τμήμα Απασχόλησης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού –Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης ή ΤΕ Διοικητικού –Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας

47. Στο Τμήμα Εμπορίου προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού –Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού –Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

48. Στο Τμήμα Τουρισμού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού –Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Λογιστικού, , ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διευθύνσεις Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων

49. Στο Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Γεωλόγων ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων

50. Στο Τμήμα Επαγγέλματος προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανικών όλων των κλάδων, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Μηχανικών όλων των κλάδων.

51. Στο Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΕ Τουριστικών Επαγγελμάτων.

52. Στο Τμήμα Διά Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού –Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Καθηγητών ή ΤΕ Διοικητικού –Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

53. Στο Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΔΕ Προσωπικού Η/Υ.

Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων

54. Στο Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΤΕ Μηχανικών Μηχανολογίας, ΤΕ Μηχανικών Οχημάτων, ΤΕ Ηλεκτρονικών

55. Στο Τεχνικό Τμήμα προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών ή ΤΕ Μηχανικών Μηχανολογίας, ΤΕ Μηχανικών Ηλεκτρολογίας, ΤΕ Μηχανικών Οχημάτων και εν ελλείψει ΔΕ Μηχανοτεχνιτών Αυτοκινήτων

56. Στο Τμήμα Χορήγησης Αδειών Οδήγησης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή ΤΕ Μηχανικών Μηχανολογίας, ΤΕ Μηχανικών Οχημάτων, ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού

57. Στο Τμήμα ΚΤΕΟ προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή ΤΕ Μηχανικών Μηχανολογίας, ΤΕ Μηχανικών Ηλεκτρολογίας, ΤΕ Μηχανικών Οχημάτων

58. Στο Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΔΕ Προσωπικού Η/Υ.

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (έδρα)

59. Στο Τμήμα Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων Υγείας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Φαρμακοποιών, ΠΕ Νοσηλευτών ή ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, ΤΕ Νοσηλευτών

60. Στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Νοσηλευτών ή ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, ΤΕ Νοσηλευτών, ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας

61. Στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Ψυχολόγων, ΠΕ Νοσηλευτών, ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, ΤΕ Νοσηλευτών, ΤΕ Μαιών, και εν ελλείψει ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων Νοσηλευτών.

Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (έδρα)

62. Στο Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης, ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας

63. Στο Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης, ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας

64. Στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης, ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Κοινωνιολόγων, ΠΕ Ψυχολόγων ή ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας

65. Στο Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού, ΠΕ Καθηγητών, ΠΕ Δασκάλων ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων

66. Στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Χημικών Περιβάλλοντος, ΠΕ Χημικών Μηχανικών, ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΠΕ Βιολόγων ή ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας

67. Στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, ΠΕ Κοινωνιολόγων, ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Οικονομικού ή ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας

68. Στο Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Φαρμακοποιών

Αυτοτελή Τμήματα και Γραφεία

69. Στη Νομική Υπηρεσία προΐσταται δικηγόρος με έμμισθη εντολή

70. Στο Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

71. Στο Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, ΠΕ Χημικών Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΤΕ Περιβάλλοντος

72. Στο Αυτοτελές Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

73. Στο Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Διοικητικού, ΠΕ Δημοσιογράφων, ΠΕ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, ΠΕ Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΠΕ Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΠΕ Μεταφραστών – Διερμηνέων ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΤΕ Διοικητικού, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εν ελλείψει ΔΕ Μεταφραστών-Διερμηνέων, ΔΕ Δημοσιογράφων.


ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 42

1. Οργανικές μονάδες επιπέδου Τμήματος που έχουν έδρα διαφορετική από την έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες είχαν συσταθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος, εξακολουθούν να λειτουργούν, με την ίδια τοπική αρμοδιότητα, υπαγόμενες από 1-1-2011 σε οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και εντός της οικείας περιφερειακής ενότητας.

2. Κτηνιατρεία που λειτουργούν ως γραφεία και έχουν έδρα διαφορετική από την έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα οποία είχαν συσταθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος, εξακολουθούν να λειτουργούν, με την ίδια τοπική αρμοδιότητα, υπαγόμενα από 1-1-2011 σε οργανική μονάδα επιπέδου Τμημάτων αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και εντός της οικείας περιφερειακής ενότητας.

3. Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης που λειτουργούν κατά την 31-12-2010 και έχουν έδρα διαφορετική από την έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εξακολουθούν να λειτουργούν, με την ίδια τοπική αρμοδιότητα, υπαγόμενα από 1-1-2011 σε οργανική μονάδα επιπέδου Τμημάτων συναφών αρμοδιοτήτων και εντός της οικείας περιφερειακής ενότητας και μετονομάζονται σε Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας.

Άρθρο 43

α) Με απόφαση του Περιφερειάρχη οι υπάλληλοι που υπηρετούν κατά την 31-12-2010 στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κατατάσσονται από 1-1-2011 στις οργανικές θέσεις που προβλέπονται από το παρόν στους κλάδους και ειδικότητες του άρθρων 36 με το βαθμό που κατέχουν κατά το χρόνο της κατάταξής τους. Σε περίπτωση που κατά τον ανωτέρω χρόνο κατέχουν διαφορετικό κλάδο ή ειδικότητα κατατάσσονται στους κλάδους ή τις ειδικότητες των ανωτέρω άρθρων ανάλογα με τα προσόντα που κατέχουν.

β) Εάν οι οργανικές θέσεις που συστήνονται με το παρόν δεν επαρκούν για την κατάταξη του προσωπικού της περιπτώσεως α΄ του άρθρου αυτού, το προσωπικό αυτό κατατάσσεται σε αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις.

γ) Με απόφαση του Περιφερειάρχη το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης κατατάσσεται σε αντίστοιχες κενές θέσεις μερικής απασχόλησης. Σε περίπτωση που αυτές δεν υφίστανται ή δεν επαρκούν, το προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες προσωποπαγείς.

Άρθρο 44

Αρμοδιότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όπως είχαν ορισθεί και ασκούνταν με διατάξεις τυπικών νόμων και κανονιστικών πράξεων και οι οποίες δεν έχουν απονεμηθεί σύμφωνα με το άρθρο 186 του Ν.3852/2010 στις περιφέρειες, ασκούνται από 1-1-2011 από τις υπηρεσίες που συστήνονται με το παρόν με εξαίρεση θέματα προστασίας των δασών καθώς και θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος.

Άρθρο 45

Έναρξη ισχύος Οργανισμού
Η ισχύς του παρόντος Οργανισμού αρχίζει από 1/1/2011.

Στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος Διατάγματος.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ




Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: