15.5.10

24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Γ.Σ.Ε.Ε. – Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΗ 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (12-5-2010 /Α.Π. 198)

24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Γ.Σ.Ε.Ε. – Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΗ 2010

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι ριζικά αντίθετες στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Ένα νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει το χρηματοδοτικό μηχανισμό της κοινωνικής ασφάλισης, υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, συρρικνώνει δραματικά τους διαθέσιμους πόρους και αποσύρεται το κράτος από την ευθύνη και οικονομική υποστήριξή του με βαρύτατο τίμημα για τις νέες γενιές.
Το πάρτι επί των αποθεματικών, επί σειρά ετών, η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι οι κυριότερες πληγές αιμορραγίας του συστήματος, οι οποίες μένουν χωρίς αποστολή λογαριασμού ενώ υπάρχει διεύθυνση και στέλνεται ο λογαριασμός στα μόνιμα θύματα: μισθωτούς, συνταξιούχους, νέους.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εκτιμώντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, δυναμική, καθολική και ενιαία, αποφάσισαν:

Α) Την προκήρυξη γενικής απεργίας την Πέμπτη 20/5 για να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών (ενώ η αρχική απόφαση ήταν για γενική απεργία στις 19/5) και την κλιμάκωση των αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων αμέσως μετά. Μετά τη γενική απεργία, σε νέα συνεδρίαση, τα προεδρεία των δυο οργανώσεων θα αποφασίσουν για την συνέχιση του αγώνα.

Β) Την Τρίτη 18/5/2010 οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Γ) Την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων – συλλαλητηρίων μετά από ενημερωτικές εξορμήσεις των Ομοσπονδιών, των Νομαρχιακών Τμημάτων και των Εργατικών Κέντρων στις μεγάλες πόλεις.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2 105 57 ΑΘΗΝΑ
Τηλ 213.16.16.900 Fax 2103246165


3 σχόλια:

Βαγγέλης Δούτσιος είπε...

Τα ανώτατα συνδικαλιστικά μας όργανα οργανώνουν 24ωρη γενική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 20-5-2010 για να διαμαρτυρηθούμε για τις επώδυνες ανατροπές στο ασφαλιστικό και όχι μόνο , ενώ πανικόβλητοι πολλοί συνάδελφοι σπεύδουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση εν όψει αυτών των αλλαγών. Όλα αυτά τα μαγειρεμένα νομοσχέδια είναι απόλυτα συνδεδεμένα με το μνημόνιο του ΔΝΤ και της ΕΕ αλλά .. είναι και οι αφορμές , ο λόγος , οι αιτίες που θα πρέπει εμάς όλους τους εργαζόμενους να μας φέρουν αντιμέτωπους , να μας φέρουν σε μια ανοικτή ρήξη με το κατεστημένο που προσπαθεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να εργαστούμε και να ζήσουμε σαν άνθρωποι και όχι σαν πειραματόζωα του διαχειριστικού πολιτικού συστήματος .

Οι (πιθανές) μεταβολές αυτές που τουλάχιστον μας ανακοινώνουν , ανατρέπουν άρδην τη ζωή και τον προγραμματισμό πολλών συναδέλφων με…
1. Την ΣΤΑΔΙΑΚΗ αύξηση της εξίσωσης των ορίων ηλικίας από το 2011 για τις εργαζόμενες στο ΙΚΑ, με εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013. Από το 2011 αύξηση έως το 2013 των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο (εξίσωση με τους άνδρες).

2. Την ΕΝΙΣΧΥΣΗ της αναλογικής σύνταξης με κίνητρα για αύξηση της ελάχιστης απόδοσης εισφορών στα 40 έτη εργασίας από 37 προηγουμένως: οι συντελεστές θα είναι κλιμακωτά υψηλότεροι την τελευταία τριετία (37 ώς 40 έτη εργασίας). Πάντως, διατηρούνται τυπικά τα 35-37 έτη, που όμως δεν αποδίδουν την ανώτατη σύνταξη.

3. Την ΕΠΙΒΟΛΗ «πέναλτι» στις μειωμένες συντάξεις - και για τη διαδοχική ασφάλιση - από το 4,5% στο 6%.

4. Την ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ώς το 2018.

5. Ο ΝΕΟΣ ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους από το 2013.

6. Την ΕΝΤΑΞΗ των δημόσιων υπαλλήλων στο ΙΚΑ από 1.1.2013

7. Την ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ από το 2018 ως βάσης υπολογισμού το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος-αφετηρία το 2013. Διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα (με θεμελίωση ώς και το τέλος του 2010) και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

8. Την ΧΟΡΗΓΗΣΗ βασικής σύνταξης, και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως και χρηματοδοτείται από το 2018 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

9. Το ΓΕΝΙΚΟ όριο συνταξιοδότησης παραμένει αμετάβλητο στα 65 έτη.

10. Την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

11. Την ΕΠΙΒΟΛΗ νέου τύπου ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από την 1η Αυγούστου. Αυτό αφορά την κύρια σύνταξη, με συντελεστές 3% - 9%, αναλόγως του ποσού.

12. Την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και θέσπιση αυστηρών κριτηρίων στις αναπηρικές συντάξεις.

13. Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ της σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής, αρχής γενομένης από το 2020.

14. Και ΚΑΤΑ την τριετία 2011 έως 2013 θα αυξηθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με ισόποση μείωση των Εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ

Δεν πρέπει συνάδελφοι να μείνουμε απαθείς στους σχεδιασμούς αυτούς . Μπορείς κι εσύ με τις δικές σου προτάσεις , με την δική σου συμμετοχή , με το δικό σου ΟΧΙ να δυναμώσεις την κραυγή της οργής μας. !

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΑΓΓΕΛΗ;

Βαγγέλης. είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε

Σ' αυτές τις μέρες της κοινωνικής οργής , της γενικευμένης ανησυχίας και της δικαιολογημένης τάσης για (σκληρή) διαπραγμάτευση και αντίσταση σε κάθε είδος κυβερνητικό παρατράγουδο με ένα ΔΝΤ να μας κουνάει το μνημόνιο… δεν μπορείς να σκεφτείς αλλά ούτε και να γράψεις κάτι άλλο από το να καλείς τον κόσμο στον ίδιο δρόμο που οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν το σύστημα . ΑΥΤΗ είναι η κραυγή τους .. ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ αλλά και γεμάτη αγωνία για το ΑΥΡΙΟ και αναζητά με κάθε τρόπο να βρει συνοδοιπόρους στους αγώνες .

Ο φαύλος κύκλος στενεύει, μας πνίγει. Η αίσθηση του αδιεξόδου μας πανικοβάλλει. Ενεργούμε ίσως τυφλά, ίσως σπασμωδικά, ίσως αντι-δραστικά. Η λογική λέει πως όταν είσαι στριμωγμένος στη γωνία, προσπαθείς να ξεφύγεις, δεν στρέφεσαι εναντίον του εαυτού σου.

ΟΛΟΙ αυτοί που χρόνια τώρα διαχειρίζονται τα οικονομικά όχι μόνο αυτής της χώρας μας λένε ή μάλλον προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διεθνής κοινότητα μας δανείζει για να βγούμε από τη γωνία, να πάρουμε μια ανάσα, να ανασυγκροτηθούμε , ότι η αποπληρωμή των δανείων είναι επαχθής, συνεπάγεται θυσίες, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Χρεοκοπία ή λιτότητα; ΟΤΙ αυτό είναι το ΜΟΝΟ δίλημμα σήμερα, ο πρωθυπουργός έχει δίκιο. Και ότι το δίλημμα δεν μας αρέσει, αλλά σπάνια επιλέγουμε τα διλήμματά μας. Αν είμαστε σώφρονες, επιλέγουμε τι διλήμματα θέλουμε να αποφύγουμε. Δεν υπήρξαμε σώφρονες. !!!!

Δεν έχει σημασία τώρα και τόση σημασία να δούμε – αναφέρουμε σε ποιο βαθμό συνεισέφερε ο καθένας στη σημερινή οικονομική αθλιότητα της χώρας. Όσοι διαμαρτύρονται «να πληρώσουν τα λαμόγια» κι «αυτοί που δημιούργησαν την κρίση» προδίδουν αφέλεια. Όχι μόνο γιατί όλοι ποικιλοτρόπως δημιουργήσαμε την κρίση (τι άλλο δείχνουν η μαζική φοροδιαφυγή και η εκτεταμένη διαφθορά;), αλλά γιατί είναι αδύνατον να μετρηθεί η ατομική συνεισφορά τους καθενός στην αποτυχία (ή την επιτυχία). Οι κοινωνικές αστοχίες (όπως και τα επιτεύγματα) είναι συλλογικά αποτελέσματα. Τα άτομα αλληλεπιδρούν.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ σίγουρο ότι αυτή παρακμή μας καθηλώνει όλους.

ΙΣΩΣ η λογική συνιστά συλλογική αυτοσυντήρηση, ορθολογισμό, ψυχραιμία, γενναιότητα αλλά ο θυμός για την οικονομική κατάντια, τη διάχυτη φαυλότητα και την εθνική ταπείνωση μας ωθεί, αντιθέτως, στην αντίδραση ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΚΡΑΥΓΗ που, απαξιώνουμε τα πάντα τους !!
Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε οργισμένοι - πολύ. Εκλέγουμε, συνήθως, ανίκανους, ανεπαρκείς και συχνά διεφθαρμένους να μας κυβερνήσουν. Και φυσικά μας κυβερνούν με τον τρόπο που ξέρουν – με ανικανότητα, φαυλότητα, και ιδιοτέλεια. Εμείς όμως τους εκλέγουμε. Η οργή χρειάζεται έλλογη επεξεργασία, διαφορετικά διαλύει το φορέα της. ΠΟΛΛΟΙ από εμάς φλυαρούν περί «υπευθυνότητας» οι πολιτικάντηδες με τον συνδικαλιστικό προσωπείο , ακριβώς για να μη χρειαστεί να την ασκήσουν. Οι πραγματικοί ηγέτες παίρνουν ρίσκα, ενεργούν αντισυμβατικά, ξεφεύγουν από την πεπατημένη και αυτοί οι ηγέτες είναι ο ίδιος ο λαός , είμαστε εμείς .
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν θα ζήσουμε την τραγωδία μέχρι τέλους ..! Εκτός… βέβαια αν αυτή η θέα της αβύσσου μας τρομάξει όλους και ενώσει αυτές τις ΚΡΑΥΓΕΣ ΟΡΓΗΣ και τις βγάλει στους δρόμους .!! Ας (μαζέψουμε) λοιπόν κάθε σκέψη και κάθε πρόταση και ας τις ενώσουμε όλες μαζί ίσως έτσι μπορέσουμε να κατανοήσουμε την δημιουργικότητά μας !