29.4.10

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Συνάδελφοι σας ενημερώνουμε για την απόφαση του γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που αφορά το σχέδιο Καλλικράτης και παρακαλούμε όλα τα μέλη να μας γνωρίσουν τις απόψεις τους . Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το πρώτο 10ημερο του Μαΐου θα γίνει ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ παρουσία και μελών του Δ/Σ της Ομοσπονδίας για τις παραπέρα ενέργειές μας γιατί η διοικητική μεταρρύθμιση που προτείνεται πρέπει να μας βρει όλους έτοιμους στο να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας .

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μπαιρακτάρης Δημήτρης .

O. Σ. Υ. Ν. Α. Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Όλοι μας βιώνουμε καθημερινά μια σκληρή επίθεση στους εργαζόμενους, όπου με κυβερνητική παρέμβαση - "Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"- ανατρέπεται ή γίνεται προσπάθεια να ανατραπούν κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον παράγοντα εργασία και την προοπτική της.

Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα, το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι οφείλουν να ανταποκριθούν στο έργο τους, να αντισταθούν και να παλέψουν για να αποτραπούν αυτές οι αρνητικές εξελίξεις και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων στη βάση των δικών τους προτάσεων, ώστε να ενισχύεται και όχι να περιορίζεται ο ρόλος τους.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους και το μέλλον τους. Έχουμε όλοι τους ίδιους προβληματισμούς και κοινές ανησυχίες και ερωτήματα.

Με το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» η χώρα μπαίνει σε περιπέτεια. Οι ανησυχίες μας, μετά την παρουσίαση του προσχεδίου, είναι βάσιμες και πραγματικές.

Ειδικότερα:

Μετά από μια πρώτη ανάγνωση και εξέταση του μεγάλου και ογκώδους προσχεδίου, διαπιστώνει κανείς ότι οι τομές που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι κάνει δεν υπάρχουν . Γιατί:

1. Δεν μπορεί η διοικητική διάρθρωση του κράτους να αλλάζει κάθε 15 χρόνια, χωρίς να γίνει απολογισμός και αποτίμηση της προηγούμενης διοικητικής διάρθρωσης (Καποδίστριας 1) , χωρίς να εξετάζεται αν πέτυχε, αν είχε προβλήματα, δυσλειτουργίες και αδυναμίες και ποια ήταν αυτά και πώς έπρεπε να διορθωθούν. Δε γίνεται τίποτα από αυτά και προχωράμε σε ένα νέο Διοικητικό σύστημα.

2. Το σύστημα εξουσίας παραμένει το ίδιο συγκεντρωτικό. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ξαναμοιράζονται οι αρμοδιότητες μόνο όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση προς τα πάνω και προς τα κάτω και όχι μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα δε για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που καταδικάζονται σε ξαφνικό θάνατο, εκχωρούνται αρμοδιότητες είτε προς τους Δήμους, είτε προς τις Αιρετές Περιφέρειες, ιδιαίτερα στους Δήμους, χωρίς καμία υποδομή, είτε υλικοτεχνική, είτε σε επίπεδο προσωπικού. Επίσης, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες που να έχουν σχέση με την ανάπτυξη, την εκτέλεση έργων , είτε την παροχή υπηρεσιών.

3. Δεν μπορεί ένα κράτος να καταδικάζει σε ξαφνικό θάνατο 54 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, 13 Περιφέρειες και τα 2/3 των Δήμων της χώρας, με μόνο μία διαβούλευση 3 μηνών. Πώς είναι δυνατόν να καταγραφούν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Πώς μπορεί να γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία και να έχει νόημα η δημόσια διαβούλευση; Είναι αδύνατον.

4.Δεν μπορεί να ευαγγελίζεσαι αποκέντρωση και να μην ισχύει στην πράξη. Ποιος ο λόγος στις 13 αιρετές Περιφέρειες να δημιουργηθούν και 7 κρατικές περιφέρειες . Ρωτούμε: είναι αποκέντρωση αυτό;

5. Δεν μπορεί κάθε 15 χρόνια να έχουμε νέα διοικητική δομή στη χώρα. Και μάλιστα με τεράστιες Περιφέρειες και Δήμους και με έδρες αυτών σε τέτοιες χιλιομετρικές αποστάσεις, έτσι ώστε να αποκλείονται οι κοινωνικές δυνάμεις και ο πολίτης να βρίσκεται μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Χωρίς να είναι προφανής η αναγκαιότητα για μια τέτοια αλλαγή. Και δεν ισχυρίζεται κανείς ότι πρέπει να γυρίσουμε στην προγενέστερη κατάσταση.

Aλλά να γίνει μια συνολική διοικητική διάρθρωση από την Κεντρική Διοίκηση στον Β΄ βαθμό και από τον Β΄ βαθμό στον Α΄ βαθμό, με την απαιτούμενη προετοιμασία και την επαρκή διαβούλευση.

ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

  • Απάλειψη από όλο το σχέδιο νόμου της λέξης κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, γιατί εκτιμούμε ότι υποκρύπτει κίνδυνο απολύσεων. Προβληματισμός υπάρχειγιατί σύμφωνα με δημόσιες θέσεις κυβερνητικών στελεχώντο Σύνταγμα υπερασπίζεται θέσεις και όχι τα πρόσωπα που κατέχουν τις θέσεις, με αποτέλεσμα να καταργούνται οι θέσεις και αυτόματα να απολύονται τα πρόσωπα.
  • Υποχρεωτικές μετατάξεις.Το προσχέδιο προβλέπει είτε εκούσιες είτε αναγκαστικές μετατάξεις προς τους Δήμους και τις αιρετές Περιφέρειες - και όχι προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων - μέσα στο 2010, ενώ δεν υπάρχει δέσμευση σαφής για νέους Οργανισμούς και για τη γρήγορη και αυτόνομη ένταξη των υπαλλήλων σε αυτούς.

Με ποια κριτήρια θα υλοποιηθούν οι αναγκαστικές μετατάξεις των υπαλλήλων; Τι συνέπειες θα έχει μια αναγκαστική μετάταξη στην προσωπική και οικογενειακή ζωή ενός υπαλλήλου;

Στην προηγούμενη εμπειρία (Καποδίστριας 1) οι μετατάξεις έγιναν με λάθος τρόπο και με δυσμενείς διαδικασίες για τους εργαζόμενους. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, διότι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απολύσεων.

  • Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που δεν θα αποδεχθούν το νέο καθεστώς εργασίας; Θα απολυθούν;

Όχι στις υποχρεωτικές μετατάξεις. Μόνο εκούσιες με κίνητρα και δικαίωμα επιλογής.

  • Προτείνουμε στα άρθρα πουαναφέρονται στην ανέλιξη των υπαλλήλων: προαγωγές - μεταθέσεις,μετατάξεις,να υπάγεται μόνο στον Δημοσιο-ϋπαλληλικό Κώδικα και όχι σε Κανονισμούς Εσωτερικής ΛειτουργίαςΠεριφερειών. Στη θεσμοθετημένη επιτροπή που θα δημιουργηθεί για τη σύνταξη του πρότυπου Οργανισμού να συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού οργάνου. (Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε.)
  • Άρση των μισθολογικών ανισοτήτων που υπάρχουν μέχρι σήμερα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και προέκυψαν από το 1996 και μετά.
  • Άρση των κωλυμάτων και του ασυμβίβαστου που αφορούν τους υπαλλήλους των Ν.Α. (άρθρο 117 προσχεδίου) και την εκλογή τους στα αιρετά όργανα.
  • Η μισθοδοσία όλων των εργαζόμενων στις νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις να υπαχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό που έχει δημιουργηθεί (07120 μισθοδοσία προσωπικού Ν.Α. και υπαλλήλων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και Αιρετών.)

ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ

Οι πόροι που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους δεν ορίζονται επακριβώς.

Με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζεται τι ποσοστό Φ.Π.Α κ.λ.π. θα παίρνουν οι Δήμοι.

Δηλαδή, πάλι η κεντρική Διοίκηση θα ασκεί ασφυκτικό κλοιό στην Αυτοδιοίκηση αφού θα έχει τη δυνατότητα επιλεκτικής χρηματοδότησης των Περιφερειών και Ο.Τ.Α.

ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Είναι φανερό και βέβαιο ότι καταργείται ολόκληρο το σύστημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Γίνεται και ορίζεται:

  • Αναδιανομή σε Α΄ και Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησηςόλων των αρμοδιοτήτων.
  • Δεν καθορίζεται οριστικός τρόπος περιγραφής αρμοδιοτήτων.
  • Αποσύνδεση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τις υποχρεωτικές ή εκούσιες μετατάξεις του προσωπικού.

Προτείνουμε την απόσυρση του προσχεδίου νόμου «Καλλικράτης», με το σκεπτικό ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να γίνονται βιαστικά βήματα.

Στηρίζουμε όμως μια συνολική διοικητική μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση του ελληνικού διοικητικού συστήματος που θα γίνει με νέα σοβαρή διαβούλευση και από μηδενική βάση, με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς και με προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα ψήφισης το Μάιο του 2011.

Συνάδελφοι, δύναμή μας είναι οι ξεκάθαρες θέσεις και η ενότητα.

Πρέπει να οργανωθούν κινητοποιήσεις έως ότου διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Εμείς με τη συμμετοχή μας και τον αγώνα μας θα προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις και θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας.

Στις πολύπαθες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υπηρετούν συνάδελφοι που έχουν υποστεί ακόμη και τρεις μετατάξεις. Παρ' όλες τις αντιξοότητες όμως, οι εργαζόμενοι στις Ν.Α. έχουν επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον τους.

Οι συνέπειες που θα προκύψουν από τις κινητοποιήσεις μας στους πολίτες θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΓΟΥΡΗΣ



ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Κι αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση θα φέρει νέα δεινά στο λαό και στους εργαζόμενους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, που έγινε επί της αρχής του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», διαπιστώνουμε ότι:

Α)

Μέχρι σήμερα στο όνομα της περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης, προωθήθηκαν μια σειρά μέτρα, που αφορούν στην διάρθρωση και λειτουργία τμημάτων του κρατικού μηχανισμού, όπως οι αναγκαστικές συνενώσεις με το σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», η εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η θεσμοθέτηση της «Περιφέρειας» ως βασικού ενδιάμεσου κρίκου και τώρα, με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», που επιδιώκει την παραπέρα συνένωση Περιφερειών, Νομαρχιών και Δήμων. Η ζωή, όμως, που είναι αδιάψευστος κριτής των πάντων, έδειξε ότι τα μέτρα αυτά, όχι μόνο δεν αναίρεσαν, αλλά αντίθετα όξυναν την ανισόμετρη ανάπτυξη ανάμεσα σε περιοχές και της ίδιας της περιφέρειας, αλλά και ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραπέρα ερήμωση της υπαίθρου. Όχι μόνο λοιπόν δε βελτίωσαν τη θέση και την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα αλλά και την υποβάθμισαν ακόμα περισσότερο. Αντίθετα διευκόλυναν και διόγκωσαν την παρέμβαση του κεφαλαίου, που μέσω ΣΔΙΤ και άλλων εργαλείων του άνοιγαν ένα νέο πεδίο μεγάλης κερδοφορίας.

Β)

Εμείς οι εργαζόμενοι στη Ν.Α. δεν υπερασπιζόμαστε σε καμιά περίπτωση τη διατήρηση της υπάρχουσας διοικητικής δομής της χώρας και δεν είμαστε αντίθετοι σε μια αλλαγή του διοικητικού χάρτη εφόσον οι σύγχρονες ανάγκες το απαιτούν. Όμως βασικό και αποκλειστικό κριτήριο μιας διοικητικής αλλαγής για μας είναι η εξυπηρέτηση πάνω απ' όλα των συμφερόντων των εργαζομένων και από την άποψη αυτή τοποθετούμαστε.

Συνεπώς, κάθε διοικητική αλλαγή στο όνομα της ανάπτυξης, πρέπει να απαντάει στο ερώτημα:

«Ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν;»

Είναι καθαρό λοιπόν ότι η ανάπτυξη προς όφελος του λαού και των εργαζομένων, δεν είναι θέμα διοικητικής δομής αλλά διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης και βούλησης. Κι απ' αυτή τη σκοπιά και την οπτική γωνία, θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που προωθεί η κυβέρνηση, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα παραπάνω, και τούτο γιατί:

1)

Προσπαθεί μέσα από νέα και μεγαλύτερα διοικητικά κέντρα να διευκολύνει τη δραστηριότητα μονοπωλιακών ομίλων, γύρω από τα όποια έργα θα γίνονται. Ήδη, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, είναι τα ΣΔΙΤ, οι παραχωρήσεις κ.α.. Αυτό που απομένει είναι οι μεγάλες πληθυσμιακές μονάδες, που σημαίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις, μεγαλύτερες αγορές.

2)

Θέλει να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες. Γι' αυτό μιλάει για λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία της Αυτοδιοίκησης, που δεν πρέπει - κατά την άποψή της - να ζητά κονδύλια από το κράτος. Πρέπει η ίδια να βρίσκει πόρους φορολογώντας διπλά και τριπλά το λαό, ή μέσω της εκποίησης δημόσιας περιουσίας

3)

Επιδιώκει να μεταφέρει αρμοδιότητες στα νέα σχήματα της Αυτοδιοίκησης, που προκειμένου να τις υλοποιήσει θα επιβαρύνει το λαό, στη βάση της ανταποδοτικότητας.

4)

Προωθεί τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Υγείας και της Πρόνοιας, μεταφέροντας αρμοδιότητες γι' αυτά τα ζητήματα από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση, κι αυτή με τη σειρά της, προκειμένου να βρει πόρους, να στρέφεται στο λαό, με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία και οι Υπηρεσίες Υγείας, να φυτοζωούν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να τις ανταγωνίζεται επιτυχώς.

5)

Προωθεί, επίσης, τη διάσπαση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, που, με τη δήθεν αποκέντρωσή της, θα ιδιωτικοποιηθεί, θα κατηγοριοποιηθεί και θα παραδοθεί στις υπηρεσίες των επιχειρηματικών ομίλων.

6)

Επιδιώκεται μέσα από τη λειτουργία των νέων σχημάτων της Αυτοδιοίκησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να επεκταθεί η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, η παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και τις ιδιωτικές συμφωνίες κ.α.

7)

Πιο συγκεκριμένα για μας τους εργαζόμενους στη Ν.Α. το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» σημαίνει νέα εργασιακή περιπλάνηση, νέες υποχρεωτικές μετατάξεις, αβέβαιο εργασιακό μέλλον, μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές μας σχέσεις, χτύπημα της μονιμότητας, νέα λιτότητα, παραπέρα υποβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση, όχι στη βάση του ποιος Δήμος θα συνενωθεί με ποιον, όπως προαλείφεται να γίνει ο γνωστός αποπροσανατολιστικός καυγάς, αλλά της πολιτικής της στόχευσης. Κάθε απόπειρα να περάσει «δια πυρός και σιδήρου» με τον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο» και τη διαβούλευση, θα μας βρει στους δρόμους του ΑΓΩΝΑ. Για μας, η προώθηση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» θα αποτελέσει ακόμα ένα «CASUS BELLI», γιατί θα μας τσακίσει τριπλά και σαν εργαζόμενους και σαν φορολογούμενους και σαν αποδέκτες κοινωνικών υπηρεσιών.

Γι' αυτό καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα κι επαγρύπνηση, όλους τους συναδέλφους των Ν.Α. γιατί στο πετσί μας πρώτα θα δοκιμαστεί η γνωστή συνταγή «καταργούμενης της οργανικής θέσης απολύεσαι»...

Πριν λοιπόν είναι πολύ αργά, με τα λάβαρα του ΑΓΩΝΑ,

ΛΕΜΕ ΟΧΙ:

  • ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
  • ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
  • ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΙΚΗ ΚΙ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
  • ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΛΕΜΕ ΝΑΙ:

  • ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΣΕ 1400 ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ
  • ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ - ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ - ΜΕ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
  • ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
  • ΣΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΔΙΤ

Μιχάλης Κυνδιλίδης

Πρόεδρος Γ.Σ.


1η Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αθήνα 12.3.2010

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τηλ 213.16.16.900

Fax 2103246165 ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.:95

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ε.Ε. Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 - ΩΡΑ 6 το απόγευμα

ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη γενική απεργία της 11ης Μαρτίου 2010 καθώς και τη συμμετοχή στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της Κυβέρνησης και απαιτούν την άμεση απόσυρσή τους.

Το κεντρικό μήνυμα του αγώνα "να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά οι έχοντες και κατέχοντες" ακούστηκε και θα ακούγεται όλο και πιο έντονα στους δρόμους.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με όλες τις μορφές δράσης.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010 για να προσδιορίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Τα μέτρα δεν θα περάσουν.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

2η Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ι. Π. Μεσολογγίου 10 -03 -2010

Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Νομού Αιτωλ/νίας (Σ.Υ.Ν.Α.Ν.Α.)

Προς: Όλους τους εργαζομένους της Ν.Α. Αιτωλ/νιας

Κοιν : 1. Γραφείο κ. Νομάρχη

2. Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Ν.Α.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας συμμετέχει ενεργά στην απεργία της Πέμπτης 11 Μαρτίου 2010 που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ ενάντια στα αντεργατικά οικονομικά μέτρα και στη νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας.

H στοχοποίηση και θυματοποίηση των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Δημοσίων Υπαλλήλων με την συνοδεία ενός άθλιου προπαγανδιστικού , τρομακρατικού λαικισμού , που θέλει ράκη τους Δημοσίους Υπαλλήλους οδηγεί σε διάλυση τις Δημόσιες Υπηρεσίες .

Τα κυβερνητικά μέτρα εξαθλιώνουν τους πιο χαμηλούς μισθούς σε όλη την Ευρώπη οδηγώ-ντας σε παρατεταμένη ύφεση και ανεργία.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει κατακόρυφη μείωση των αποδοχών των δημο-σίων υπαλλήλων , ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των ορίων ηλικίας , κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στις ΔΕΚΟ , πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο , ελαστικές σχέσεις εργασίας , ιδιωτικοποιήσεις της Κρατικής περιουσίας , νέα φορολογικά βάρη , πάγωμα και μείωση των συντάξεων , περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επεν-δύσεων.

Ζητούμε:

1. Προστασία του εισοδήματος και αναβάθμιση των αποδοχών μας με ουσιαστικές και πραγματικές αυξήσεις

2. Ενιαίο μισθολόγιο με ενσωμάτωση των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς

3. Κατάργηση των ασφαλιστικών νόμων Σιούφα Ρέππα και Πετραλιά

4. Προστασία και αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Σ.Δ.Ι.Τ.,

5. Ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Μονιμοποίηση των εκτάκτων αορίστου

χρόνου και όσων καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Όχι στα stage και στα ΄΄μπλοκάκια΄΄

6. Καμιά μείωση στο εισόδημά μας κάτω τα χέρια από τον δέκατο τέταρτο μισθό

7. Ισχύ του κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων και στις ΝΑ. Όχι σε νέο κώδικα που θα διαφοροποιεί την δημόσια υπαλληλική σχέση

8. Όχι στην αλλαγή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και την εφαρμογή της απαράδεκτης απόφασης του

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης γυναικών ανδρών

9. Στήριξη και χρηματοδότηση των ταμείων. Επιστροφή των καταληστεφθέντων αποθεματικών στα ταμεία και τιμωρία των

υπευθύνων

Συνάδελφοι,

Σας καλούμε να συμμετάσχετε ενεργά στην Απεργιακή κινητοποίηση και σχετικές συγκε-ντρώσεις - διαδηλώσεις που οργανώνει το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Πα-ναγοπούλου στο Αγρίνιο ώρα 11 και στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου ώρα 1030 δεδομένου ότι την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουμε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πρέπει να την πληρώσουν εκεί-νοι που έμειναν και μένουν στο απυρόβλητο και στο όνομα του ανταγωνισμού και της θεο-ποίησης της αγοράς αύξησαν και αυξάνουν τα υπερκέρδη τους.

Με αγώνες κατακτούμε τα δικαιώματά μας

Για το Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δημήτριος Μπαϊρακτάρης

.Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Σακαρέλος Παναγιώτης

.

3η Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις των κυβερνώντων σχετικά με την δέσμη μέτρων που θα επιβληθούν, από τη μία οδηγούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στην απελπισία, ενώ από την άλλη προσφέρονται για κάποια σύντομα μα σημαντικά συμπεράσματα.

Ακόμη μία φορά η ολιγαρχία που νέμεται τον δημόσιο πλούτο, μέσα από την καταχρηστική αντίληψη που τον θέλει πλούτο κρατικό, προσπαθεί να μετακυλίσει τα χρέη που η ίδια δημιούργησε στην κοινωνία. Σε μία κοινωνία που ζει υπό συνεχές καθεστώς εξαίρεσης και κρίσης και που αγκομαχά μέσα σε διαρκείς συνθήκες λιτότητας. Το ερώτημα που κανείς δεν τολμά να θέσει είναι το πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη, με ποιες αποφάσεις, στο βωμό ποιων συμφερόντων; Σε μία χώρα που ξοδεύει υπερδιπλάσια χρήματα για εξοπλισμούς από ό,τι για την παιδεία (πρώτη σε εξοπλισμούς στην Ε.Ε., τελευταία σε κονδύλια παιδείας) η οικονομική κατάρρευση δεν είναι φυσικός νόμος αλλά συνέπεια συγκεκριμένης πολιτικής βούλησης.

Οι οικονομικές αποφάσεις είναι αποφάσεις πολιτικές. Το διδαχθήκαμε ξανά με την πρόσφατη κρίση, η οποία πρέπει να τονίσουμε ότι είναι κρίση τεχνητή, κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πιστωτές και τους δανειστές της παγκόσμιας αγοράς. Αντίθετα με τις πραγματικές κρίσεις, η χρηματιστηριακή δεν έχει ως αιτία κάποιου είδους φυσική καταστροφή, κάποιου είδους σπάνη, κάποιου είδους καταστροφή της παραγωγής. Έχει ως αιτία μόνο την διάθεση για συνεχώς αυξανόμενα κέρδη και την εξάρτηση της πραγματικής οικονομίας από το καζίνο των χρηματιστηρίων. Όπως όμως σε κάθε καζίνο, τα λεφτά δεν εξαφανίζονται, απλώς αλλάζουν χέρια.

Εδώ και δεκαετίες, τα λεφτά συνεχώς διαρρέουν προς τα πάνω, και οι διάφορες 'κρίσεις' αποδεικνύονται ένα μέσο πίεσης και εξόντωσης των κοινωνικών κατακτήσεων. Είναι σαφές πως το σύστημα καταρρέει όχι γιατί δεν είναι λειτουργικό, αλλά γιατί είναι παράλογο, παράλογο ως προς τους σκοπούς που θέτει, τη συνεχή μεγιστοποίηση του κέρδους μίας ολιγαρχίας εις βάρος της ανθρωπότητας.

Σήμερα, στην Ελλάδα η 'σοσιαλιστική' κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως έχουμε συμφέρον να προασπιστούμε τα κέρδη της εντόπιας ολιγαρχίας, πληρώνοντας εμείς τις δαπάνες της αμετροεπούς πολυτέλειας. Ωστόσο, η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Οι συνθήκες ζωής και διαβίωσης των πολιτών μπορούν να αλλάξουν μόνο εάν οι ίδιοι οι πολίτες πάρουν την πολιτική απόφαση στα χέρια τους. Μόνο εάν απαιτήσουν την αλλαγή των ποσοστών κατανομής του κοινωνικού πλούτου και της διαχείρισης του. Μόνο εάν σταματήσουμε να ξοδεύουμε χρήματα για την ενίσχυση του κράτους, του φυσικού εχθρού της κοινωνίας. Μόνο εάν η κοινωνική αλληλεγγύη σταθεί ως πραγματική προοπτική ενάντια στον ανταγωνισμό της αγοράς.

Ας θυμηθούμε ότι οι πολίτες της Αργεντινής ήταν αυτοί που έσωσαν τις ζωές τους καταλαμβάνοντας εργοστάσια, δημιουργώντας συλλογικές αμεσοδημοκρατικές επιχειρήσεις, αυτοδιαχειριζόμενοι την παραγωγή που η πλουτοκρατία εγκατέλειψε. Το ΔΝΤ είχε ήδη αφήσει πίσω του καμένη γη καταληστεύοντας την αργεντίνικη κοινωνία.

Ας μην φτάσουμε όμως στον λιμό και την απελπισία που έφτασε πριν 10 χρόνια η Αργεντινή, προκειμένου να αντιληφθούμε ότι υπάρχει πραγματικά άλλος δρόμος. Μόνο που αυτός δεν περνάει μέσα από υπουργικά γραφεία, αλλά από ανοιχτές δημόσιες διαβουλεύσεις και αποφάσεις και δεν έχει ως πυξίδα το ατομικό κέρδος αλλά αυτό που ονομαζόταν κάποτε 'κοινό καλό', την απελευθέρωση όλων μας.

Καλούμε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σε απεργιακές συγκεντρώσεις μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, καλούμε όλους μας να ενηλικιωθούμε ως κοινωνία, αφήνοντας πίσω τους αυτόκλητους πάτρωνες και κηδεμόνες.

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ - ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

.

4η Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Αθήνα 11.03.2010

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τηλ 213.16.16.900

Fax 2103246165

ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Στη συγκέντρωση της απεργιακής κινητοποίησης

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Γ.Σ.Ε.Ε.

Στις 11 Μαρτίου 2010

Στο Πεδίον του ’ρεως

Εργαζόμενες - εργαζόμενοι

Συνταξιούχοι - άνεργοι

Νέες και νέοι

Απεργοί - διαδηλωτές της Αθήνας,

Είμαστε και σήμερα εδώ, πρώτοι στο προσκλητήριο της αντίστασης του λαού μας.

Η φωνή μας είναι η φωνή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Είμαστε η κοινωνία που στενάζει κάτω από τοπ βάρος της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής που οδηγεί πολλούς στη φτώχεια και πολλούς στην εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση δε δέχθηκε το μήνυμα της 10ης Φεβρουαρίου ούτε της 24ης Φεβρουαρίου. Παρά το ότι και καθαρό ήταν και πολύ δυνατό. Ιδιαίτερα τη δεύτερη φορά, όπου δεκάδες χιλιάδες απεργοί συγκλόνισαν το κέντρο της Αθήνας με την πρωτοφανή σε μέγεθος συγκέντρωση και πορεία.

Αγνόησε προκλητικά ακόμη και τις προτάσεις, που είχαν διάθεση και περιεχόμενο συνεννόησης και κοινής συμπόρευσης, που θα συνέβαλαν θετικά για το καλό της χώρας μας και του λαού μας.

Προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην ψήφιση αιματηρών οικονομικών μέτρων που θα μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Και αυτό γιατί όπως είπε ο Υπουργός των Οικονομικών, για να μπορέσει η χώρα να δανείζεται και όχι για να βγει από την ύφεση.

Για να προσθέσει και το νέο αφεντικό της οικονομίας και της πολιτικής μας Όλι Ρεν, ότι και το 2011 και το 2012 θα παρθούν ανάλογα μέτρα και βλέπουμε.

Το αποτέλεσμα για όλους είναι τραγικό, συγκεκριμένα για το δημόσιο υπάλληλο σημαίνει απώλεια συνολική 3 μισθών το χρόνο.

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ

Η επίθεση των κερδοσκόπων συνεχίζεται και μάλιστα επισήμως. Ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Ντομινίκ Στροσ-Καν, σε ομιλία του, προχθές, στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουρκ, είπε: Δεν γνωρίζω ακόμη τη χρονική στιγμή, ούτε τη φύση της επόμενης κρίσης. Δήλωσε όμως βέβαιος ότι είναι θέμα χρόνου αυτή να εκδηλωθεί.

ΕΠΙΣΗΣ

Το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα μεταξύ των άλλων, θα συζητήσει, το σχέδιο ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Για να ενεργοποιηθεί, όπως λένε, θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί και να εφαρμόσει, εκτός από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει ήδη πάρει, ή και αυτά που πρόκειται να πάρει το 2011 και 2012, όπως και ο κ. Ρεν ανακοίνωσε, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως : απελευθέρωση των αγορών, κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, απελευθέρωση των ορίων απολύσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αλλαγές στη Δημόσια Δ/ση, με πρώτη την κατάργηση της μονιμότητας κ.λ.π. και όλα αυτά μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού και σε καμία περίπτωση τη διάσωση του κράτους που αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές. Αυτό άλλωστε ως λένε το απαγορεύει η συνθήκη της Λισσαβώνας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

Αυτά δείχνουν καθαρά ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα από τους κερδοσκόπους, τους τοκογλύφους, τους εκμεταλλευτές των λαών και του δημοσίου χρήματος.

Εξάλλου το βλέπουμε και στην πράξη.

Παρά τα αιματηρά μέτρα που πάρθηκαν, η Ελλάδα δανείστηκε 5 δις με ακόμη μεγαλύτερο επιτόκιο. Στο 6,38%. Αυτό σημαίνει, ότι θα πληρώσουμε παραπάνω τόκους 750 εκτ. Ευρώ.

Η οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση, οι τιμές αυξάνονται και οι δομικές αδυναμίες αποκαλύπτουν την πτώση του Ελληνικού παραγωγικού μοντέλου. Η οικονομική δραστηριότητα συνεχώς επιβραδύνεται, ο δε πληθωρισμός συνεχώς αναβαίνει, ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους τρέχει με 2,8%.

Από δε τις 15 Μαρτίου που τίθενται σε ισχύ οι αυξημένοι συντελεστές του Φ.Π.Α., αναμένεται νέα μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

Φαίνεται καθαρά πλέον ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή αυξάνεται ο πληθωρισμός, αυξάνεται και το ποσοστό της ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα βαθαίνει η ήδη υπάρχουσα ύφεση στην οικονομία.

ΚΑΙ -στο όνομα του πατριωτισμού και της σωτηρίας τάχα - τιμωρείται η εργασία, τιμωρείται η νομιμότητα και η δικαιοσύνη, εξαθλιώνεται το μεροκάματο, υποτιμάται ο μόχθος, τιμωρείται η νεολαία, τιμωρείται η οικογένεια, κόβεται η ελπίδα. Πληγώνεται βάναυσα η καθημερινότητα, ληστεύεται ο εργάτης, σταματά να σπουδάζει ο φοιτητής, απογοητεύεται το παιδί, σκοτώνουν το συνταξιούχο, τρομοκρατούν την εργαζόμενη γυναίκα, μαστιγώνουν τον άνεργο, υποβαθμίζουν την υγεία, συρρικνώνουν την παιδεία, σμικρίνουν τον τουρισμό, οδηγούν την κοινωνία στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση.

Ποιοι όλα αυτά ;

ΝΑΤΟΙ: οι κερδοσκόποι, ΝΑΤΟΙ οι τοκογλύφοι, ΝΑΤΑ τα λαμόγια, ΝΑΤΟΙ οι κλέφτες, οι αεριτζήδες, οι παπαγάλοι της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης, του χρηματιστηρίου, οι Βατοπεδινοί, οι siemens club, οι φοροφυγάδες, οι τρπεζίτες, οι πλαστογράφοι της στατιστικής και των γκάλοπ - τελειωμό δεν έχουν - όλοι αυτοί και άλλοι πολλοί Και εσύ λαέ

Σκυψε - Ακου -Πίστεψε

τους μάγους των αγορών, τους υποτιθέμενους γκουρού της οικονομίας, τον Σόρος, τον Πόλσον, το Ρουμπινί και άλλους προφέσορες, που γέμισαν τον κόσμο φούσκες και ανομήματα και τον άφησαν να καταρρέει συντρίβοντας τη ζωή του.

Και αφού κρύφτηκαν για λίγο, ΝΑΤΟΙ ξανά επέστρεψαν για να πάρουν το παχουλό μερίδιο τους . ΑΠΑΙΤΟΥΝ να ξεπλύνουν εδώ, ακόμα εδώ και τις ντροπές τους. Αμετροεπείς και θρασείς καθώς είναι, όλοι αυτοί, δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι αυτή η κρίση ζωής, σεβασμού και αξιοπρέπειας ανθρώπων και εθνών, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της αντίδρασης. Μιας αντίδρασης - αντίστασης που σύντομα θα επεκταθεί με κατακλυσμιαίο ξεσηκωμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσο και αν οι μηχανισμοί των ισχυρών, αλλά ολίγων, είναι καλοφτιαγμένοι και καλοστημένοι, δεν πρόκειται να νικήσουν το ξύπνημα και τον ξεσηκωμό των λαών που αρνούνται να γυρίσουν τη ζωή τους στο μεσαίωνα και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν όλα όσα με αγώνες και αίμα κέρδισαν σε μια ολόκληρη εκατονταετία.

Όσο και αν οι Βρυξελιώτες θεωρούν τους εαυτούς τους μοναδικούς και αναντικατάστατους παντογνώστες και διαχειριστές της ανθρωπότητας, στήνοντας διάφορους μηχανισμούς χρηματοδότησης και μιλάνε για την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης χωρίς να διορθώνουν τις ατέλειες και τα λάθη του Μάαστριχ.

Τόσο αναδεικνύεται η πλεονεξία των κερδοσκόπων και φαίνονται ξεκάθαρα οι σκοποί τους που μόνο αγαθοί δεν είναι.

Όμως το θύμα που στόχευσαν δεν υποκύπτει εύκολα. Όχι μόνο παραμένει ζωντανό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα πάρει και το αίμα του πίσω.

Είναι καιρός οι Έλληνες πολιτικοί, η Ελληνική κυβέρνηση κυρίως, που διαχειρίζεται τη χώρα πολιτικά και οικονομικά σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις, να αντιληφθούν ότι με δικά τους τραγικά πολλές φορές λάθη, έδωσαν το δικαίωμα στους καρχαρίες του πλανήτη να βγάλουν τις δικές τους αποφάσεις και να καταλήξουν στο συμπέρασμα που εξυπηρετούσε τους σκοπούς ότι η Ελλάδα είναι ο δρόμος που, με τον αργό θάνατο της, θα έδινε τις μεγάλες ευκαιρίες για τα κερδοφόρα παιγνίδια τους σε ολόκληρη την Ε.Ε., η Ελλάδα που θεωρήθηκε το ασθενές σώμα που δεν θα μπορούσε να αντέξει στις πιέσεις.

Έκαναν όμως το λάθος να εκτιμήσουν μόνο τις κακές πολιτικές και τους μέτριους πολιτικούς. Ξέχασαν το λαό μας. Αυτόν το σπουδαίο και περήφανο λαό που και τώρα αποδεικνύει ότι συνεχίζει να πορεύεται αντάξια της ιστορίας του και των προγόνων του.

Συνεχίζει να αναδεικνύει τις πανανθρώπινες αξίες και να δείχνει σε όλους τους λαούς, τους σπουδαίους λόγους που δεν επιτρέπεται να σκύψουν το κεφάλι σε κανέναν και σε τίποτα.

Λέμε όλοι δυνατά στην κυβέρνηση της πατρίδας μας και ιδιαίτερα στον Πρωθυπουργό, μετά και τις κορυφαίες, κατά την πολιτική, συναντήσεις με τους διάφορους ηγέτες της Ευρώπης και των Ην. Πολ. Αμερ., είναι σίγουρα χρήσιμες και θα δούμε βεβαίως ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι κρυφές δεσμεύσεις, ΟΤΙ η ψυχή και το σώμα είναι υγιή και δυνατά όσο η ελπίδα δε χάνεται και μεγαλώνει και αυτό γίνεται μόνο όταν η δύναμη της πολιτικής πηγάζει και εξαρτάται από το λαό της.

Ο λαός είναι εδώ, πικραμένος, οργισμένος, αδικημένος. Και η δύναμη του δεν είναι μαζί με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης.

Την πολιτική που συνεχίζει να μεγαλώνει το άδικο και τη φτώχεια.

Την πολιτική που συνεχίζει να αφήνει ανεξέλεγκτους τους φοροφυγάδες, τους κερδοσκόπους, τη διασπάθιση του δημόσιου χτήματος, τα συστήματα της εκμετάλλευσης, τα αίτια και τους υπευθύνους αυτής της οικονομικής κατάντιας.

Της πολιτικής που συνεχίζει να φορτώνει όλο και περισσότερο τα βάρη στους ασθενέστερους.

Που συνεχίζει την ίδια αρρωστημένη οικονομική πολιτική που δεν οδηγεί σε καμία διέξοδο.

Που συνεχίζει να λειτουργεί αντίθετα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού μας

ΓΙΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΟΧΙ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΙΑΥΤΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

2 σχόλια:

Βαγγέλης Δούτσιος είπε...

Ο Καλλικράτης αλλά ,το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Κ.Τ. είναι αυτά που πρέπει όλους μας να μας βάλουν στον δρόμο της αντίδρασης . !
Το Σ.Υ.Ν.Α.Ν.Α. θα πρέπει να σταματήσει κάθε είδος διαπραγμάτευση με εικόνες και αντιγραφές του παρελθόντος , με την απεργία για την τιμή των όπλων και να καλέσει ολους τους εργαζόμενους της Ν.Α. και σε μία κοινή πορεία με άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές τάξεις και ομάδες να οργανώσει συλλαλητήρια και με την δυναμική της παρουσίαση να τους δώσουμε το δικό μας μήνυμα.
Τώρα ξέρουμε ότι το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό μας απειλώντας το πάρον και το μέλλον μας, ενώ το ελληνικό κράτος, επίσημα και με παρρησία, υπέγραψε την υποθήκη. Το επικοινωνιακό περιτύλιγμα για τη δήθεν αναγκαιότητα της προσφυγής και των μέτρων που τα ακολουθούν, καθώς και τα περί «εθνικής συστράτευσης», είναι μονάχα το φκιασίδι για να αποφύγουν τον γενικευμένο κοινωνικό-ταξικό πόλεμο που επέρχεται.

Η έτσι κι αλλιώς ελλιπής θεσμοθέτηση των εργατικών κατακτήσεων τερματίζεται επίσημα και η ασυδοσία των αφεντικών νομιμοποιείται και τυπικά. Αυτή η Άγρια λιτότητα στο λαό, το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου, εργασιακός μεσαίωνας και καθεστώς βαριάς καταστολής μας περιμένουν.

Τα προσωπεία έπεσαν! Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται δεν πλήττει μόνο την εργατική τάξη ή την φτωχή αγροτιά. Πρόκειται για κατά μέτωπο επίθεση σε ολόκληρη την κοινωνία. Ίσως μάλιστα η «μεσαία τάξη», να είναι αυτοί που πρώτοι θα χάσουν τα υποτιθέμενα προνόμιά τους.

Είναι ξεκάθαρο πως οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, δηλαδή το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο, στο οποίο θα περάσουν όλα τα δημόσια αγαθά και οι υπηρεσίες που θα έπρεπε να ανήκουν σε όλους μας.
Οι λαοί δεν χρωστούν σε κανέναν. Η ζωή και η ελευθερία μας δεν υποθηκεύονται και δεν ξεπουλιούνται!

Βαγγέλης Δούτσιος είπε...

Διάβασα όπως και οι περισσότεροι από εσάς την ανοικτή επιστολή του Μίκη νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμας έχουμε ταυτιστεί με τις απόψεις του Θεωρώ απαραίτητα να την παρουσιάσω και πάλι και να σας θυμίσω το περιεχόμενό της.

«Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση...

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος.

Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι.

Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή.

Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις, αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ’ρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο.
Αθήνα, 27.4.2010

Μίκης Θεοδωράκης»