30.4.10

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010



Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματά μας.


Η προσφυγή της Κυβέρνησης στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ οδηγεί σε νέες περισσότερο επώδυνες ανατροπές και παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της ζωής μας.

Τα πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων διαδέχονται το ένα το άλλο και δεν έχουν τέλος.
Οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια, ενώ διατηρούν και αυξάνουν τα προνόμια των οικονομικά ισχυρών, των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Στο όνομα της κρίσης, για την οποία δεν έχουν καμιά ευθύνη οι εργαζόμενοι, καταργούνται ιστορικές κατακτήσεις μας.
Μειώθηκαν κατακόρυφα τα εισοδήματά μας με τη μείωση του 14ου και του 13ου μισθού, απολύονται εργαζόμενοι του Δημοσίου με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πάγωσαν για μια ακόμη φορά οι συντάξεις, υποβαθμίστηκαν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και η υγειονομική μας περίθαλψη, καταργήθηκαν Συλλογικές Συμβάσεις στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι απολύσεις, η αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, η μείωση μισθών και συντάξεων, η παραπέρα απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η ακρίβεια, η μείωση του ΑΕΠ είναι το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών.
Σήμερα μετά την προσφυγή της Κυβέρνησης στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων προετοιμάζεται για τη συνολική πλέον υποβάθμιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και της κοινωνίας. Η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η συγχώνευση και κατάργηση Δημοσίων Υπηρεσιών και ΔΕΚΟ, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απειλή ακόμη και της μόνιμης σχέσης εργασίας στο Δημόσιο, η δραστική μείωση του 14ου και 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της ΕΣΣΕ βρίσκονται στο στόχαστρο.

Η Κυβέρνηση για να περιορίσει τις δαπάνες του Κράτους προωθεί νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως δημοσιονομικό και όχι ως κοινωνικό θέμα.
Θέτει ως στόχο το 2030 οι δαπάνες για το ασφαλιστικό, σε ποσοστό του ΑΕΠ, να βρίσκονται στα επίπεδα του 2008 (4,8%).

Μετατρέπουν το ασφαλιστικό σύστημα από κοινωνικό και διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό. Σχεδιάζουν την αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλάζουν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Μειώνουν τις συντάξεις και μας ρίχνουν βορά, για όσους από εμάς θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία συνολικά, πρέπει να αντισταθούμε. Φτιάχνουν ένα σήμερα και αύριο για μας και τα παιδιά μας χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση και ασφάλεια, χωρίς εργασιακές σχέσεις. Θυσιάζονται τα δικαιώματα στις αγορές, τα κέρδη, την ασυδοσία.

Αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά άδικη για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αδιέξοδη για την πορεία της χώρας μας. Οι εργαζόμενοι, ο καθένας από εμάς σήμερα καλείται να σταθεί ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Να μην επιτρέψουμε την κατεδάφιση των δικαιωμάτων μας, να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους. Για τις σημερινές κατακτήσεις μας, για τα σημερινά δικαιώματά μας έχουν γίνει μακρόχρονοι αγώνες από τους εργαζόμενους και την κοινωνία με χιλιάδες νεκρούς ήρωες της τάξης μας.

Η συνέχιση του αγώνα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο, ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας.


Όλοι στην 24ωρη απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά




ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 10:00 πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

(Συντριβάνι) ΑΓΡΙΝΙΟ



Σύλλογος Υπαλλήλων Ν.Α.Ν. Αιτωλοακαρνανίας


2 σχόλια:

Βαγγέλης Δούτσιος είπε...

1η Μάη με απεργιακές φρουρές στα εργοστάσια και στα εργοτάξια, ομιλητές σε αυτοσχέδιες εξέδρες στους λαϊκούς συνοικισμούς, συγκεντρώσεις απεργών, επιθέσεις της Αστυνομίας και συλλήψεις σε εργατικές λέσχες, διαδηλώσεις στα αστικά κέντρα με ένταση και παλμό, διανθισμένες από εργατικούς ύμνους και αισιόδοξες εκτιμήσεις για το επικείμενο τέλος του «κεφαλαιοκρατικού ζυγού».

Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς του 1930, το έτος που άρχισαν να γίνονται αισθητές στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της μεγάλης οικονομικής κρίσης του Μεσοπολέμου. Στα επόμενα χρόνια, οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκαν από ένταση και βίαιες συγκρούσεις στο φόντο απεργιακών κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα τον ματωμένο Μάη της Θεσσαλονίκης του 1936. Η απεργία των καπνεργατών της Βόρειας Ελλάδας και η κλιμάκωση της εργατικής διαμαρτυρίας σε γενική απεργία καταδεικνύει τους τρόπους συσχέτισης των εργατικών αγώνων με την ημέρα-σύμβολο της 1ης Μαΐη.

Η αντίστιξη είναι προφανής με την ατμόσφαιρα των σύγχρονων συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς, όπου περισσεύει η αίσθηση ενός προκαθορισμένου ραντεβού, δίχως απρόοπτα, δίχως ιδιαίτερο παλμό, δίχως εν τέλει γεγονότα που να διαφοροποιούν το κάθε έτος από το προηγούμενο και το επόμενο.

Η πρώτη. Η ταύτιση της 1ης Μαΐου με τις αναζητήσεις και τις διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας ανάγεται στη γενίκευση των εργατικών αγώνων στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Τον Μάιο του 1886 στο Σικάγο, σε μία από τις ατμομηχανές της αλματώδους ανάπτυξης του αμερικανικού καπιταλισμού, οι εργατικές ενώσεις διεκδίκησαν την κατοχύρωση της οκτάωρης εργασίας. Η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, ο απαγχονισμός των πρωταγωνιστών του εργατικού ξεσηκωμού και η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς οργανώσεις του σοσιαλιστικού και εργατικού κινήματος. Η αναγόρευση της Πρωτομαγιάς σε ημέρα τιμής και μνήμης για τα θύματα της εργατικής τάξης διαπλεκόταν με το αίτημα για οκτάωρη εργασία και την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση των εργατικών ενώσεων για τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Το 1893 στην Αθήνα η πρώτη οργανωμένη μαζική εκδήλωση στο πνεύμα των αποφάσεων της Διεθνούς για μία συντονισμένη και παγκόσμια εργατική διαμαρτυρία συνδεόταν με την εμφάνιση των πρώτων σοσιαλιστικών ομίλων, την κυκλοφορία μαχητικών εφημερίδων, όπως ο Σοσιαλιστής, τις διεργασίες συγκρότησης εργατικών συσσωματώσεων και συλλόγων. Η χρονική εγγύτητα της πρώτης οργανωμένης ελληνικής Πρωτομαγιάς με τα γεγονότα των Ηνωμένων Πολιτειών και των αποφάσεων της Διεθνούς υπενθυμίζει τη διεθνή δυναμική που προσλάμβαναν οι ιδέες της οργανωμένης εργατικής δράσης σε μία περίοδο σημαντικών κοινωνικών μετασχηματισμών. Ο Σταύρος Καλλέργης, ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Συλλόγου και εκδότης του Σοσιαλιστή, ήταν ο πρωταγωνιστής στις δραστηριότητες της περιόδου αυτής «κατά του αθλίου πλουτοκρατικού συστήματος».

Μπορεί να έχει περάσει περισσότερο από έναν αιώνα από την 1η Μάη του 1873 αλλά σήμερα εδώ στην Ελλάδα , στην Ευρώπη και όχι μόνο .. η έννοια αυτή γίνεται ουσιαστικότερη παρά ποτέ. ! Οι πολιτικές και οικονομικές μεθοδεύσεις της οικονομικής δυσοσμίας στο όνομα του κέρδους κατάφεραν για μια ακόμη φορά να δημιουργήσουν στους εργαζόμενους την οικονομική θηλιά που αργά σφίγγουν χωρίς έλεος. Φτάνει όμως μέχρι εδώ ! Η φωνή μας ας δυναμώσει και πάλι , ας δώσουμε σε όλους αυτούς τους τρομοκράτες τραπεζοτεχνοπολιτικούς το μήνυμα ότι μπορούμε να σταθούμε όρθιοι και να αντιπαλέψουμε το σύστημά τους . Όπως ο πανικός του 1873 σφράγισε τη γέννηση του συνειδητού εργατικού κινήματος σε εθνική κλίμακα, έτσι και τώρα η 1η Μάη του 2010 θα πρέπει να σφραγίσει τη γέννηση μιας νέας πρακτικής ,ρεαλιστικής αντίληψης και μεθόδευσης των αγώνων μας.

Βαγγέλης Δούτσιος

Βαγγέλης Δούτσιος είπε...

Μια μέρα μετά την πρωτομαγιά 02-5-2010 και μετά το διάγγελμα του κ. Γ. Παπανδρέου ,ο υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε τα νέα μέτρα και εμφάνισε τα νέα μέτρα ως μονόδρομο, λες και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
- Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όσοι έχουν μεικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 3000 ευρώ, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα. Όσοι ξεπερνούν το όριο δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα.
- Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ που δεν έχουν επιδόματα
- Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη έως 2.500 ευρώ μικτά το μήνα, τα επιδόματα Πάσχα, διακοπών και Χριστουγέννων, διαμορφώνοναι αντίστοιχα σε 200 - 200 και 400 ευρώ.
- Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα τρία χρόνια.
- Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ
- Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.
- Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι έμμεσοι φόροι σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και αύξηση των φόρων πολυτελείας
- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της εισφοράς.
- Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (αύξηση ορίου από το 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 άτομα και άνω) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.
- Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση
- Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης. Για τις λεπτομέρειες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον και σε κοινές ανακοινώσεις με τον υπουργό Εργασίας.
- Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα - Αναστέλλεται η β’ δόση του επιδόματος αλληλεγγύης,
- Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
- Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών
- Φορολόγηση σε τεχνικά και τυχερά παιχνίδια με νέο νομοσχέδιο
- Φορολόγηση αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων
- Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ)
- Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2011 με τριετή περίοδο προσαρμογής
- Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής». - Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε 3.
- Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015 - Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη
- Επανέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.
- Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων
- Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου -
Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
- Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια
Στόχος μας, διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι να απορροφήσουμε το σύνολο του ποσού της βοήθειας, αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καλείται να κάνει μια βασική επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή τη σωτηρία.

Ολα τώρα αρχίζουνε !