Ι.Π. Μεσολογγίου 01-10-2010
Αριθμ. πρωτ. 17
Πρός
1. Μέλη του ΣΥΝΑΝΑ
2. κ. Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας
3. κ. Πρόεδρο Νομαρχιακού Συμβουλίου
4. Γραφείο τύπου και ΜΜΕ
5. ΜΜΕ Νομού Αιτωλοακαρνανίας
Πρόσκληση
Το ΔΣ του ΣΥΝΑΝΑ που συνεδρίασε την 21-9-2010 με αφορμή το σχέδιο του οργανισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε εκτός των άλλων και την σύγκλιση Γ.Σ. των μελών του συλλόγου με σκοπό την ενημέρωσή τους για το παραπάνω σχέδιο .
Καλούνται οι συνάδελφοι την Τετάρτη 06-10-2010 και ώρα 13:00 μμ στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας σε Γενική Συνέλευση με τα παρακάτω θέματα:
1. Ενημέρωση για το σχέδιο του οργανισμού.
2. Συμμετοχή στην απεργία 07-10-2010
3. Ενημέρωση για το Ενιαίο Μισθολόγιο
Η παρουσία ολων των συναδέλφων κρίνεται απαραίτητη
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μπαιρακτάρης
Ο Γραμματέας
Παναγιώτης Σακαρέλος
--------------------------------------------------
Tο Δ.Σ. της ΟΣΥΝΑΕ συναντήθηκε με τον Υφυπουργό κ.Ντόλιο
Στις 30 Σεπτεμβρίου το Δ.Σ. της ΟΣΥΝΑΕ συναντήθηκε με τον Υφυπουργό κ.Ντόλιο για το θέμα των σχεδίων Προτύπων Οργανισμών.
Του τονίσαμε τα προβλήματα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους αλλά και για τους πολίτες από τα σχέδια που μας έδωσαν και του ζητήσαμε άλλη μια φορά,να κάνουν δεκτές τις προτάσεις μας.
Ο κ.Υφυπουργός δεσμεύτηκε στα εξής:
Να αναφέρεται στους Οργανισμούς ο αριθμός των υπαλλήλων ανά κλάδο και ειδικότητα (όχι όμως ανά Διεύθυνση, αλλά συνολικά). Ο αριθμός αυτός θα είναι λίγο μεγαλύτερος απ΄αυτόν που θα προκύψει αν στους σήμερα υπηρετούντες, προσθέσουμε αυτούς που θα μεταταχτούν από τις σημερινές Περιφέρειες στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και αφαιρέσουμε αυτούς που θα μεταχθούν υποχρεωτικά από τις σημερινές Ν.Α. στους Δήμους.
Να μην μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος από την πόλη που υπηρετεί σήμερα.
Αρμοδιότητες που δεν αναφέρονται ρητά στους Πρότυπους Οργανισμούς, θα εξακολουθήσουν να ασκούνται από τις Π.Α. με απόφαση του Περιφερειάρχη, όπως είχαμε ζητήσει και μεις.
Να αναφέρονται στους Οργανισμούς όλες οι ειδικότητες που υπάρχουν σήμερα στους Οργανισμούς των Ν.Α. και δεν συμπεριελήφθησαν στα σχέδια που μας έδωσαν
Να γίνεται η επιλογή των Διευθυντών και των Γενικών Διευθυντών από Π.Ε ή Τ.Ε. όπως προβλέπει και ο Καλλικράτης και όχι από περιορισμένο αριθμό ειδικοτήτων όπως έλεγε το αρχικό σχέδιο.
Θα ληφθεί μέριμνα για την χωρίς διακοπή καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων από 1-1-2011.
Θα συμπεριληφθούν αρμοδιότητες ταμειακής διαχείρισης καθώς και τμήματα ή γραφεία Πληροφορικής σε κάθε Π.Ε.
Θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας για αυτοτελή τμήματα Παιδείας-Πολιτισμού και Αθλητισμού ανά Π.Ε. καθώς και άλλες επιμέρους προτάσεις που κάναμε για τις ιδιαιτερότητες ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Συνάδελφοι,
Περιμένουμε να δούμε αν συμπεριληφθούν τουλάχιστον αυτές οι δεσμεύσεις στα σχέδια που θα σταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα σχέδια αυτά δεσμεύτηκε ότι θα μας τα δώσουν και μόλις τα πάρουμε, θα σας τα στείλουμε αμέσως.
.....................................
TO ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ.Κηφισίας 125-127 Γραφ.215
Τ.Κ.115 24-ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
ΤΗΛ: 2106926730 FAX: 2106926709
ΠΡΟΣ:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στις 17-09-2010 αργά το απόγευμα μας παραδόθηκαν σε έντυπη μορφή οι Οργανισμοί Λειτουργίας των δεκατριών Περιφερειών της χώρας και στη συνέχεια και σε ηλεκτρονική μορφή.
Με την ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» η χώρα απέκτησε πλέον νέα διοικητική δομή, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και των εργαζόμενων στον Α΄ και Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εμείς και πριν την ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας ,για τη νέα αυτή διοικητική δομή, αλλά αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη. Αντιμετωπίζουμε όμως τη σημερινή πραγματικότητα, όπου οι ριζικές μεταβολές στην οργάνωση του κράτους και την αυτοδιοίκηση σημαίνουν και μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίοι όπως γνωρίζετε αποτελούν, περίπου το 20% του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα.
Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να αποτυπωθούν στους Οργανισμούς Λειτουργίας με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το σημερινό εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, να αξιοποιείται η εμπειρία τους και τα προσόντα τους και να μη διαταράσσεται η προσωπική και οικογενειακή ζωή τους.
Αυτό το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη είναι το βασικό ζητούμενο από τους Οργανισμούς Λειτουργίας των Περιφερειών:
1. Δεν διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και όλες οι ειδικότητες ανά κλάδο και κατηγορία των υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, διότι δεν υπάρχουν αποτυπωμένες ούτε οι ειδικότητες ανά διεύθυνση, ούτε ο αριθμός των εργαζομένων, όπως εξάλλου από τον Ν.3852/10.
2. Δεν μπορεί σε πρότυπους Οργανισμούς να περιορίζεται η κινητικότητα των υπαλλήλων και των κλάδων και να αγνοούνται ψηφισμένοι νόμοι, αφού καταστρατηγείται ακόμα και αυτός ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας , διότι αποκλείονται αποκλείονται από κάθε υπηρεσιακή εξέλιξη κατηγορίες και κλάδοι υπαλλήλων (π.χ. Τ.Ε. κατηγορία).
3. Επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στον Α΄ βαθμό, από τις Ν.Α. και στον Β΄ βαθμό από τις σημερινές Περιφέρειες και τα Υπουργεία και μια μεταρρύθμιση αυτού του είδους απαιτεί σοβαρή πρόβλεψη και οργάνωση, προτείνεται μεταβατικό χρονικό διάστημα, ικανό να αποτυπώσει πλήρως την κατάσταση που θα δημιουργηθεί ως προς την δομή των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα προτείνουμε για να είναι ευχερέστερη η προσαρμογή των πρότυπων οργανισμών στις νέες πραγματικές συνθήκες και ανάγκες, η προβλεπόμενη στο άρθρο 241 του ν 3852/10, πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου ( για την δυνατότητα τροποποίησης ), να μετατραπεί σε απλή πλειοψηφία, τουλάχιστον για την πρώτη εφαρμογή.
4. Δεν αποτυπώνονται οι αριθμοί και οι θέσεις του μόνιμου και με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου προσωπικού, χωρικής αρμοδιότητας κάθε Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας, όπως υπηρετούν μέχρι σήμερα, ανά Γενική Διεύθυνση, Διεύθυνση, Τμήμα , Γραφείο και Αυτοτελές Γραφείο, καθώς και οι έδρες των Δ/νσεων και των Αυτοτελών Τμημάτων και Γραφείων.
5. Πρέπει μέσω των Οργανισμών Λειτουργίας των Περιφερειών να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης προς όφελος του πολίτη. Οι Υπηρεσίες των Περιφερειών να είναι ποιοτικές προς τους πολίτες, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων σε αυτές. Καθώς καταργούνται τμήματα και γραφεία σε πρώην επαρχεία(Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης Επαρχεία Ορεστιάδος και λοιπών Επαρχιών).
6. Στην ενότητα μεταβατικές διατάξεις των νέων οργανισμών, προτείνουμε ορισμένα μέτρα απαραίτητα για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς. Εάν δεν είναι εφικτό να συμπεριληφθούν στους οργανισμούς και απαιτείται διάταξη νόμου, θεωρούμε απαραίτητες τις ενέργειες σας προς την κατεύθυνση αυτή.
7. Με τους νέους Οργανισμούς να μην υπάρξουν υποχρεωτικές μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων.
8. Από την ανάγνωση και των 13 Οργανισμών προκύπτει ότι σε ορισμένες Δ/νσεις υπάρχει αρμοδιότητα σε τμήματα που χωροταξιακά ανήκουν σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες από αυτή που ανήκουν οι Δ/νσεις.
Επίσης, ενώ δεν υφίσταται πρόβλεψη υπηρεσιακής ιεραρχίας, τίθεται θέμα πολιτικής ιεραρχίας, επειδή σύμφωνα με το Ν.3852/10 των υπηρεσιών των Π.Ε. προΐσταται ο ίδιος Αντιπεριφερειάρχης.
Για να μη δημιουργηθούν αξεπέραστα προβλήματα στη εφαρμογή του θεσμού, αλλά και να μην υπάρξουν διαλυτικές αντιπαραθέσεις και συσπειρώσεις συνδικαλιστικές, η Ομοσπονδία μας θεωρεί ότι οι παραπάνω άξονες πρέπει να αποτυπώνονται στους Οργανισμούς Λειτουργίας των Περιφερειών, διότι θα συμβάλλουν στην ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμό.
Σας καταθέτουμε τα προτεινόμενα σχέδια που μας παραδόθηκαν με τις επισημάνσεις που έχουμε εντοπίσει, με τη δυνατότητα βελτίωσης, όπου απαιτείται στην πορεία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΓΟΥΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου